Muzeum PMW Napisano 11 Październik 2010 Autor Share Napisano 11 Październik 2010 Mam niebywałą przyjemność poinformować o nowej pozycji ksiażkowej wydanej przez Pomorskie Muzeum Wojskowe. Dr Łukasz Nadolski i Arkadiusz Kaliński - autorzy z PMW - po raz pierwszy w historii podjęli próbę obiektywnego i szczegółowego pokazania bitwy o Bydgoszcz z 1945 roku. Zgromadzone przez nich fakty pozwalają twierdzić, że zajęcie miasta przez Armię Czerwoną i oddziały Wojska Polskiego nie było - jak do tej pory pisano - aż tak łatwe. Publikacja zawiera - oprócz bogatego materiału faktograficznego i map pokazujących ruchy wojsk - wiele niepublikowanych i wstrząsających zdjęć. Od autorów: W styczniu 1945 roku, po trwającej tydzień bitwie, zakończyła się niemiecka okupacja Bydgoszczy. Do zajęcia miasta przez oddziały radzieckie i polskie doszło w wyniku rozległego starcia. Dopiero przeanalizowanie wydarzeń na tym terenie pozwoli zrozumieć okoliczności, w jakich została zdobyta Bydgoszcz. O tak rozumianej bitwie o Bydgoszcz opowiada ta publikacja. Do tej pory nie podejmowano prób całościowego przedstawienia walk o miasto. Historycy, w większości, zadowalali się komunistyczna wersją wydarzeń, która przedstawiała starcie w mieście i jego okolicach jako łatwe zwycięstwo strony polsko-radzieckiej. „Bydgoszcz 1945” udowadnia, że było zupełnie inaczej. Bitwa o Bydgoszcz była krwawa i w rzeczywistości spowodowała śmierć kilkakrotnie większej liczby ludzi niż najtragiczniejsze zdarzenia z pierwszych dni września 1939 roku.Publikacja pojawi się w sprzedaży pod koniec października. O terminie poinformujępozdrWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 11 Październik 2010 Share Napisano 11 Październik 2010 Dla mnie bomba. Arek, gratuluję (na bank) dobrej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 12 Październik 2010 Share Napisano 12 Październik 2010 widziałem egzemplarz sygnalny, drukarnia stanęła na wysokim poziomie i książka wygląda naprawdę sympatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 12 Październik 2010 Share Napisano 12 Październik 2010 I to jest wiadomość na którą się warto czekać wiele dni.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario69 Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 Super, im więcej takich publikacji tym lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 15 Październik 2010 Autor Share Napisano 15 Październik 2010 Witam,publikacja jest naprawdę dobra i nowocześnie zrobiona, dużo mapek ;), niepublikowane zdjęcia, analiza walk dzień po dniu, zestawienie miejsc historycznych ze zdjęciami obecnej Bydgoszczy. Warto. Zwłaszcza że na razie nakład niewielki i cena atrakcyjna (wstępnie 25 PLN i raczej nie urośnie)PozdrWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 16 Październik 2010 Share Napisano 16 Październik 2010 WitamMam pytanie dotyczące opisu walk w okolicach naszego miasta czy można wiedzieć jakie miejscowości są opisane.I jeśli oczywiście można to zamawiam dwie książki. Mój adres aczapa@wp.plPozdrawiam i z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 16 Październik 2010 Share Napisano 16 Październik 2010 Książka jest na bogato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 25 Październik 2010 Autor Share Napisano 25 Październik 2010 aszczapa - mapki pokazuja ruchy wojsk w rejonie Bydgoszcz - Toruń; Nakło, okolice Nakła oraz samą Bydgoszcz - ulicami. Książka już jest do kupienia, cena 29 PLN, nakład niewielki. Jak ktoś chce wysyłkowo to pisać do mnie albo przez O. albo przez stronę muzeum www.muzeumpmw.pl.pozdrWojtek Mąka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lufcik Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Ave Muzeum PMW jestem zainteresowany 1 egz lasuch8@o2.plPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 A czy jest też coś o Inowrocławiu i SS Jagdverband Ost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 Fanatyk - opracowanie aż tak daleko nie sięga, tyczy Bydgoszcz, Nakła i okolic na połnoc miasta. Z jednostek niemieckich opisano działania łotewskich odłamów SS (15 grenadierów), szczątka dyw. Feldherrnhalle, cześci szkoły kawalerii i rozpoznania (Bydgoszcz), SS Lebrechtsdorf i szkoły żandarmerii w Neustadt(nakło).Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 mała errata: jeżeli jednostka, o której wspominasz stanowiła ochronę lotniska w Inie, to jest o jej działaniach oraz 6 flakach 8,8, które miała na wyposażeniu ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 29 Październik 2010 Share Napisano 29 Październik 2010 Przeczytałem. Pozycja godna polecenia. Pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 29 Październik 2010 Share Napisano 29 Październik 2010 WitamTeż przeczytałem i sądzę że warto się z ta książką zapoznać.Nawet dzisiaj przespacerowałem się ulicą Ujejskiego i znalazłem dom na którym widać ślad po pocisku altyrelyjskim. Najprawdopodobniej jest to ślad po 45 milimetrowym dziale które strzelało do Łotewskich essesmanów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 30 Październik 2010 Share Napisano 30 Październik 2010 Fotka z Ujejskiego.http://i366.photobucket.com/albums/oo102/czapa2/ksawek/DSCN2973.jpgPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:33 30-10-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 4 Listopad 2010 Autor Share Napisano 4 Listopad 2010 zainteresowanych publikacją proszę o chwilę cierpliwości - książka rozeszła się błyskawicznie, nakład wyczerpany; planujemy dodruk - będzie gotowy za ok. 2-3 tygodnie. Dam znać pozdrWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 19 Listopad 2010 Share Napisano 19 Listopad 2010 Witam. Czy dodruk jest już w sprzedaży?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 19 Listopad 2010 Share Napisano 19 Listopad 2010 Dodruk już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 22 Listopad 2010 Autor Share Napisano 22 Listopad 2010 No właśnie, książka jest na powrót w sprzedazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 Właśnie do drukarni trafił materiał na drugie wydanie książki. Pozycja obszerniejsza o nowe teksty i zdjęcia (w tym nigdzie jeszcze nie publikowane). Według planów Muzeum (obecnie Wojsk Lądowych) i zapewnień drukarni książka w sprzedaży ma znaleźć się jeszcze w sierpniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 Ja się piszę na to drugie wydanie,jak będzie w sprzedaży.Proszę o podanie sposobu zamówienia za pobraniem lub przelew.Lub na jaki adres należy pieniądze przesłać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 Mogę ci Jacku zaoferowac prywatną pomoc w nabyciu książki, mieszkam w Bydgoszczy i sam bedę ją nabywac, na marginesie dodam, że nasza grupa zaproszona była do pomocy w zilustrowaniu tej pozycji, zarówno pierwszego wydania i jak i drugiego rozszerzonego, tak więc jestem nią żywotnie zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 Proszę o informację kiedy będzie dostępna.Gdyby to było możliwe to jak najszybciej córka moja wraca z wakacji na uczelnię to wzięła by tatusiowi.Bo jak nie to będzie czekała na mnie do listopada.PozdrawiamCo do szczegółów proszę o kontakt mailowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 18 Sierpień 2011 Share Napisano 18 Sierpień 2011 To zdjęcie z pancerfaustem fajnie wyszło :) Dla zainteresowanych nabyciem - dzwonić do Muzeum i pytać - wysyłają. Książka się w tej chwili właśnie drukuje. W sprzedaży podobnież od 28 sierpnia (ma być na rekonstrukcji Falaise" w Myślęcinku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.