Skocz do zawartości
  • 0

hełm kriegsmarine?i kubek rosyjski

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam
taki hałerek m42 wyszedł z pod malborka wiem że okolice były bronione przez jednostki ss,wh,oraz kriegsmarine i moje pytanie jak odróżnić wh od marine dodam że zachowały się resztki kalki wronka jest koloru srebrnego na dole i u góry złotawa na siwym niebieskawym tle?hełm jest w zimowym kamo ale z pod białej farby wychodzi jasnozielona w trawiastym kolorze farba podbna do takiej jak na rosyjskich hełmach i druga sprawa czy istnieje jakiś sposób na oczyszczenie hałera bez uszkadzania farby i kalki?czy lepiej zostawić jak jest?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
właśnie wronka jest w połowie złotawa i srebrna nie wiem może złocenie się utleniło albo to efekt rdzy tak jak kolega wyżej napisał?ale dziwi mnie ten kolor z tego co wiem to KM miało malowanie o odcieniu niebieskawym oraz właśnie bardzo jasnym zielonym wh chyba używało ciemniejszych barw?wszystko byłoby jasne gdybym tego orzełka na tej kalce dobrze obejrzał tylko słaby on trochę :-) a co do tego kbana wie ktoś co to?
Napisano

witam
taki hałerek m42 wyszedł z pod malborka wiem że okolice były bronione przez jednostki ss,wh,oraz kriegsmarine i moje pytanie jak odróżnić wh od marine dodam że zachowały się resztki kalki wronka jest koloru srebrnego na dole i u góry złotawa na siwym niebieskawym tle?hełm jest w zimowym kamo ale z pod białej farby wychodzi jasnozielona w trawiastym kolorze farba podbna do takiej jak na rosyjskich hełmach i druga sprawa czy istnieje jakiś sposób na oczyszczenie hałera bez uszkadzania farby i kalki?czy lepiej zostawić jak jest?

Napisano
Ciężka sprawa, farbę i kalkę zachowa tylko kwas szczawiowy, lecz ze względu na zły stan jego powierzchni, nie jestem przekonany czy da się zrobic z niego cudo. pozdr
Napisano
zbyniek hałerek wbrew pozorom nie jest taki zły poprostu nieczyszczony oblepiony gliną tak jak wyszedł tak go zaraz potraktowałem miotełką i oliwą a te dzióry postrzelane są nawet w daszek dostał pewnie że nie bedzie cudo ale może jakis zabieg żeby troche tego fajnego kamo odzyskać:-)a jezeli to by się jeszcze kriegsmarine okazało to nawet takim ziemniakiem się bedę cieszył jeszcze kriegsmarine w kamo:-0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie