Skocz do zawartości
  • 0

łuska kaliber 8mm

Diakon227

Pytanie

Napisano

łuska po lewej to standardowa z ppsz z tego co mi wiadomo. Zastanawia mnie ta druga. Znalazłem tylko jedną takową. W stosunku do tej drugiej ( można liczyć w setkach ) to nikły stosunek. Niestety jest zbyt skorodowana i nie widać bić. Kaliber jakoś 8mm

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie będę zakładał osobnego wątku. Mam pytanie odnośnie innych łusek. Znalazłem ostatnimi czasy blisko 40-50 )pozostałości bo nie można powiedzieć że całych) łusek w jednym dołku. Były dość mocno skorodowane. Zazwyczaj były to tylko tylne połowy. Czy możliwe jest by zostały wystrzelone z karabinu maszynowego?
Napisano
Ta obok TT - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j_7,92_x_33_mm_Kurz

Co do drugiego pytania to jak najbardziej mogły jeśli to łuski nabojów karabinowych,stalowe bimetalowe lub lakierowane.
Napisano
dzięki za odpowiedź TT znam podobno pasują i do ppsz. Zastanawia mnie ta większa. Co do drugiego pytania. Trudno powiedzieć. Łuski oddałem więc nawet nie mam jak zrobić zdjęcia. Były mocno skorodowane lecz raczej niemieckie gdyż ewidentnie znalazłem tam ślady stacjonowania i jak się zdaje natarcia tego miejsca przez rosjan. Świadczą o tym łuski z TT właśnie na przeciwko tego miejsca, były tam również łuski od mosina i rosyjskiej rusznicy.
Napisano
wybacz nie zrozumieliśmy się a raczej ja Ciebie;) Szturm powiadacie czyli poprawniejsza nazwa to STG 44 z tego co mi wiadomo to ewentualnie MP 43:) Możliwe, w moim rejonie walki toczyły się głównie pod sam koniec wojny. Znalazłem w czerwcu guzik od celty, może ss? WH chyba raczej nie był wyposażony w tego typu broń.
Napisano
w roku 1945r wh był wyposarzony w takie rzeczy z kosmosu że w pale się nie mieści więc dlaczego nie mieliby używać szturmików:-)ale wiadomo jest że byle świeżak nie dostawał tego karabinu oni to raczej z mauzerkami biegali:-)
Napisano
No tak koniec wojny to już czas cudów;) Wszystko możliwe. Tylko że jedna łuska, też tak nie typowo. Kiedyś znajomy opowiadał mi jak znalazł ładownicę od mausera wypełnioną pociskami od mosina i właśnie od szturma. Ciekawa mieszanka, trzy w jednym. Z tego co wspominał to pociski od szturma były w łódkach.
Napisano
zgadza się były w łódkach chociaż trafiały mi się zakopy luzem w pudełkach jak i bez głównie tego typu ammo trafiałem w piaskach na mierzei wiślanej tylko tam w tym okopie to nie jedna ale w setkach mógłbyś liczyć oraz magi do szturma było to około 5lat temu wtedy nikomu nie w głowie takie śmieci:-)wybierało sie ładniejsze magazynki bez dziór a reszta zotała i tak byłem w tym samym miejscu w zeszłym roku to już było pusto ktoś się już tym zaopiekował :( ale to już inna historia
Napisano
osobiście znalazłem tylko skrawki magazynka od ppsz. U mnie słabo z elementami broni itp. Same łuski praktycznie. Nie licząc mocowania na bagnet od mausera

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie