Skocz do zawartości
  • 0

papierośnica Deutsche Reichsbachn

Sylwester45

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nieomal identyczne oznakowanie Drgm. D.R.P. angm...." mają też manierki typu kokos" (niemieckie 2 WŚ). Więc skłaniałbym sie do okresu 1939 -45.
Napisano
Też sądziłem że sam orzeł przestał być używany po 1933 (no może jakieś ostatnie serie już poszły) póki nie zakupiłem nieomal klasycznego worka worka (takiego na produkty spożywcze bodajże) z tym właśnie orłem, mam też podstawkę pod filiżankę z tego samego (1936) roku z tym samym orłem.
Napisano
Faktycznie gapę jako godło państwa oficjalnie wprowadzono w 1935 r.niewykluczone że w 36 korzystano jeszcze ze starych form,ale jest niemożliwe żeby po 38 korzystano jeszcze z orła weimarskiego.
Napisano
Zdaje mi się że miałem coś takiego w leprzym stanie i służyło to jako tabliczka. Wewnotrz byl kartonik ,który łatwo było zmienić poprzez pułokrągłe wycięcie .W miejscu z bolcem uczepiona była tasiemka.
Napisano

Przedmiot,to ramka na identyfikator pracownika kolei niemieckich.Identyfikator wypatrzony na jednym z serwisów aukcyjnych i z tego też serwisu pochodzą zdjęcia.

Napisano
Niewiem czy notes ,czy tabliczke z informacją np adresu wieszaną na szyji lub wielkim bagażu.Włóż kartke papieru by mieściła sie pod blaszkami .Wyjmiesz ją w miejscu wyciecia polcami np w celu wymiany.Tu gdzie jest bolczyk był haczyk lub bespośrednio taśiemka
Napisano
Przypomniały mi sie też podobne wieszane na drzwiach salach szpitalnych lub karty chorych i PRLowskie aluminiowe na zbiornikach w mleczarni

podrawiam
Napisano
Po konstrukcji identyfikatora można wnosić,że zdjęcie było przytwierdzone na stałe,wymienić można było tylko bilet kolejowy,okresowy gdy skończyła się jego ważność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie