Skok Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Nie będą to czasem zwłoki jakiegoś wyposażenia przedziałów? Np popielniczki?Pozdr
nomyss Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Nieomal identyczne oznakowanie Drgm. D.R.P. angm...." mają też manierki typu kokos" (niemieckie 2 WŚ). Więc skłaniałbym sie do okresu 1939 -45.
abcd Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Lata 20/33 w III Rzeszy byłaby gapa ,tu jest orzeł weimarski
nomyss Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Też sądziłem że sam orzeł przestał być używany po 1933 (no może jakieś ostatnie serie już poszły) póki nie zakupiłem nieomal klasycznego worka worka (takiego na produkty spożywcze bodajże) z tym właśnie orłem, mam też podstawkę pod filiżankę z tego samego (1936) roku z tym samym orłem.
abcd Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Faktycznie gapę jako godło państwa oficjalnie wprowadzono w 1935 r.niewykluczone że w 36 korzystano jeszcze ze starych form,ale jest niemożliwe żeby po 38 korzystano jeszcze z orła weimarskiego.
Hansior Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Zdaje mi się że miałem coś takiego w leprzym stanie i służyło to jako tabliczka. Wewnotrz byl kartonik ,który łatwo było zmienić poprzez pułokrągłe wycięcie .W miejscu z bolcem uczepiona była tasiemka.
Skok Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Nie będą to czasem zwłoki jakiegoś wyposażenia przedziałów? Np popielniczki?Pozdr
melajda95 Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Przedmiot,to ramka na identyfikator pracownika kolei niemieckich.Identyfikator wypatrzony na jednym z serwisów aukcyjnych i z tego też serwisu pochodzą zdjęcia.
Hansior Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Niewiem czy notes ,czy tabliczke z informacją np adresu wieszaną na szyji lub wielkim bagażu.Włóż kartke papieru by mieściła sie pod blaszkami .Wyjmiesz ją w miejscu wyciecia polcami np w celu wymiany.Tu gdzie jest bolczyk był haczyk lub bespośrednio taśiemka
Hansior Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Przypomniały mi sie też podobne wieszane na drzwiach salach szpitalnych lub karty chorych i PRLowskie aluminiowe na zbiornikach w mleczarnipodrawiam
melajda95 Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Po konstrukcji identyfikatora można wnosić,że zdjęcie było przytwierdzone na stałe,wymienić można było tylko bilet kolejowy,okresowy gdy skończyła się jego ważność.
Pytanie
Skok
Pozdr
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.