Skocz do zawartości

nietypowy nieśmiertelnik

detekta8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam znalazlem taka o to rzecz stwierdzilem ze to nic takiego jakas tabliczka znamionowa ale ostatnio w gazecie odkrywca natrafilem na dokladnie takie same przyklady niesmiertelnikow jak tam ooisane postanowilem wiec dac do id moze ktos powie cos wiecej czy to nietypowa znajdka czy raczej czesto trafiana ?

Napisano
i na odwrocie jest jeszcze cos wybite punktakiem jakies imie i nazwisko najprawdopodobniej, zdjecia nie dam bo aparat siadl, ale i ma zywo ciezko odczytac
Napisano
Klasycznym nieśmiertelnikiem na pewno nie jest,kiedyś spotkałem sią z luźną hipotezą że plakietki -Gemeldet WG- były przytwierdzane do trumien przy żołnierskich pochówkach.Może zajrzą tu osoby które mają do czynienia z ekshumacjami niemieckich żołnierskich grobów ,to się wypowiedzą.
Napisano
Podobny problem,tu dla odmiany twierdzą że żetony WGO przytwierdzano do krzyży nagrobnych http://ww2.ru/forum/index.php?showtopic=32857
Napisano

I dobrze twierdzą.WGO to ponoć Wehrmachtgrabenoffizier nr. odpowiedzialny za ten pochówek,poniżej na żetonie nr.grobu w ewidencji.

Napisano
W czasie pochówków w 1939 roku takich blaszek nie używano. Zresztą w ogóle nie występowały pochówki żołnierzy w trumnach - chowano tak jedynie wyższych oficerów. Podobnie w czasie I w.ś.
Napisano
Przy żołnierskich pochówkach trupy najczęściej zawijali w celty,jeżeli zmarli w lazarecie to zdażało się że w poszwę od koca czy koc,lecz spotkałem się w terenie z opowieśćią jak to w 1939 administracja niemieckiego lazaretu zamówiła u polskiego stolarza kilkanascie trumien do pochówków żołnierzy za które zapłacili zresztą bardzo przyzwoicie.
Napisano
Z celtami spotkałem się tylko przy volltreferach" artyleryjskich. Trzeba było ciało jakoś zebrać do kupy... Ale niewykluczone, że czasem zamawiano trumny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie