Skocz do zawartości

Myślę, że cieawy temat - ... 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy obecność komiksu i ewent. autorów nad Bzurą jest nadal aktualna? Bo to ten weekend.
A człowiek pytał to odp. choć widzę że za obficie.
pzdr,slw
  • Odpowiedzi 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I ja też będę, a chętnie bym z Wachmistrzem zamienił parę zdań na interesujący nas temat. Tylko mogą być trudności z poznaniem się.
Napisano
Ech, od dawna nastawiałem się na obecność na premierze, ale akurat na tę sobotę zaplanowałem moje pierwsze prawdziwe wykopki w potencjalnie super miejscu... Jak pogoda pokrzyżuje mi plany to stawię się na premierze.
W razie czego, gdzie można nabyć komiks za rozsądną cenę?
Napisano
I ponawiam pyt. odnośnie W-wy, czy już wiadomo gdzie? Pelta,EMPIK,Kolporter?
Napisano
Zapraszam wszystkich, przy okazji takie małe spotkanie forumowiczów trójmiejskich się zrobi :)

Do Hoffmandera: napisz na maila, jakiś znak rozpoznawczy wymyślimy :) A najlepiej to się zaloguj na Forum :)

W W-wie powinien być w empikach, ale znając ich tempo to na pewno nie będzie to nazajutrz po premierze.
Napisano
Bartosz Gondek, Gdańsk 15-09-2004 , ostatnia aktualizacja 15-09-2004 23:40

Ktoś wystawił i sprzedał na niemieckiej aukcji internetowej skradziony z Westerplatte album z prywatnymi zdjęciami mjr. Henryka Sucharskiego

W większości publikacji na temat początku II wojny światowej i gorących siedmiu dni września 1939 roku na Westerplatte oglądamy reprinty tych samych ujęć, które zrobił cywil, gdański fotograf, na potrzeby propagandy wojennej III Rzeszy. Tymczasem na niemieckiej aukcji internetowej E-Bay wystawiono album ze zdjęciami zrobionymi przez niemieckiego marynarza, który był na Westerplatte w pierwszych dniach po kapitulacji. Widać między innymi spalony las, zrujnowaną wartownię policji obok głównej bramy wjazdowej, zrujnowane pociskami elementy polskiej obrony i grupę polskich żołnierzy eskortowaną do niewoli. Robione do prywatnego użytku, niecenzurowane eporterskie ujęcia" dokumentują prawdziwy, a nie ucharakteryzowany obraz walk i tego, co działo się tuż po nich.

Ale w albumie znalazły się też osobiste zdjęcia polskich oficerów z Westerplatte, w tym majora Henryka Sucharskiego. Zdjęcia tego ostatniego pochodzą z wcześniejszego okresu służby - w Brześciu nad Bugiem. Muszą więc pochodzi z jego osobistej kolekcji.

- Podejrzewamy, że Niemiec zabrał fotografie jako zdobycz wojenną z pokojów w Willi Oficerskiej - powiedział Gazecie " Mariusz Wójtowicz- Podhorski ze Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte. - Sądząc po tym oraz po ujęciach, musiał tam być 7-8 września.

Czy zdobyczne" polskie zdjęcia mają wartość? - Niewątpliwie tak - mówi dr Mirosław Zgliński z Muzeum Historii Miasta Gdańska. - Dla nas, badaczy, to kolejna historia z pierwszych dni tamtego września. Niestety, wygląda na to, że stracona.

Kosztujący 900 euro album wczoraj zniknął już z aukcji. Nie wiadomo, kto kupił album.

Mjr Sucharski jest bohaterem polskiego komiksu wojennego, który w sobotę pojawi się w księgarniach. Komiks przedstawia inną od znanej z podręczników wersję obrony Westerplatte

gazeta.pl
Napisano
W dzisiejszym lokalnym dodatku do GW ciekawy i bulwersujący artykuł o tem, co już onegdaj wspominałem na forum, czyli o sprawie otynkowania budynku Elektrowni WST.
Napisano
Ten koŃserwator podał się do dymisji w zeszłym miesiącu. Tak jak on koŃserwował zabytki w Gdańsku to na to jest definicja dewastacji zgodnie z literą prawa". Pewnie nie raz w łapę dobrze dostał, vide zburzenie zabytkowych krzyżackich bodaj spichlerzy we Wrzeszczu (aby było miejsce pod hipermarket)...
Napisano
Na pytanie gdzie w Wwie będzie można kupić komiks, to odpowiem, że najszybciej w sklepach z komiksami pod nazwą Komikslandia" czy jakoś tak (dużo szybciej niż w empikach). Mam nadzieję, że nazwy nie przekręciłem. Adresy proszę znaleźć w wyszukiwarce w necie, bo nie będę tu kryptoreklamy robił :)
Napisano
To chodzi chyba o pruską stajnię, która stała nieopodal kompleksu koszarowego we Wrzeszczu. Teraz budują tam Lidla. Szkoda obiektu, ale pruskie to nie krzyżackie ;-)
Napisano
Oficjalnie?:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30941483
Napisano
To przedsprzedaż ze strony wydawnictwa i zarazem aukcja chyba bardziej informacyjna.
A co do spichlerzy to faktycznie nie wpadłem na to, że wg. rozumowania koŃserwatora zabytków jeśli coś jest pruskie to już nie-zabytek :)
Napisano
Wachmistrzu jak mi 'los' nie pokrzyżuje planów to w sobote będę:-) Mam nadzieję że wpadniemy na siebie na tym spotkaniu i trochę porozmawiamy.
Napisano
Zapraszam! Dla każdego Forumowicza z Odkrywcy mam czas, a już szczególnie dla tych którzy uczestniczą w tym wątku lub go tylko czytają :)
A jeśli mnie nic nie pokrzyżuje planów to w niedzielę powinienem być nad Bzurą 2004 :)

W ostatniej zapowiedzi premiery wystąpiła dezinformacja dla zmotoryzowanych: autka mozna zostawić na Szerokiej, nie na Ogarnej (bo dalej i strefa dla posiadaczy identyfikatorów). Sorry, za wprowadzanie w błąd.
Napisano
beaviso mój przyjacielu jak mogłes eklamowac" taki bubel jak ta nieszczesna płytka w nieszczesnej gazetce(jedynej słusznej po lini).jesteś mi winien kolego 2,90 zł bo taki wydatek przez Ciebie poniosłem(ewentualnie dokonasz przelewu najlepiej 0,5 ltr Warka Strong)takiego chłamu dawno nie trafiłem.Płytka zawiera filmik(do otwarcia w kompie)Owszem to się otwiera. reszta otwiera się z wieży.No chyba że była przeznaczona dla słuchaczy posiadających sprzet RTV typy wieża z możliwoscią oglądania filmów na np RDS-ie.Beaviso kolejny raz mnie zawiodłes.
pozdrawiam
Napisano
Jacusiu, zmoro moja, z przyjemnością przeleję 0.5 l Warki Strong na Twoją łepetynkę, co by nauczyła się wreszcie czytać ze zrozumieniem. Jeżeli z mojego postu wynikała reklama płyty CD zamieszczonej w tej szmatławej gazecie, to znaczy że zapomniałem języka polskiego. Podałem Ci tylko link do zapoznania się za darmo z tym rydzykowym chłamem, gdyż sądzę że ton wypocin redaktorzyn ND jest spójny z prezentowanymi tu przez Ciebie radykalnymi poglądami. A reklamę CD siał ktoś niezalogowany...
Napisano
Ciekawy jestem jak przebiegła premiera?
Niestety moja przepustka się przeziębiła i nie dojechałem nad Bzurę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie