Skocz do zawartości
  • 0

Hełm i saperka

D2

Pytanie

Napisano

Witam i proszę o identyfikację tych przedmiotów. Hełm próbowałem sprawdzić na internecie i wydaje mi sie że to wz.31/50 ale nie mam pewności. Posiada cztery zaczepy w środku i nic wiecej nie zauważyłem. Oba przedmioty znalezione razem. Pewnie są proste do rozpoznania ale jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oj cicho tam, nie kombinowac... :) jest to ruski wz. 40

kacell, czy 6 nitowiec to dopiero po wyczyszczeniu widac, albo przy bliższych oględzinach, bo z tej fotki nic nie wynika, równie dobrze może to byc 3 nitowy. pozdr
Napisano

Co do nowych to powinniście pamiętać że muszą czekać na zaakceptowanie tematu przez moderatorow a nie miałem wcześniej czasu czekać przy komputerze na to i dodanie pozostałych zdjec było niemożliwe, więc dodaje teraz;)

Napisano
Wielkie dzięki za rozpoznanie hełmu a co do saperki to jej wymiary mogę podać raczej najwcześniej po weekendzie ale postaram sie wcześniej:)
Napisano
WITAM!!!

mi sie zdaje że ta saperka to amerykańska składana ale skąd sie tam wzieła albo jakaś niemiecka składana

PS też jestem nowy aż tak sie nieznam
Napisano
Saperka za duża jak na taką przydziałową dla żołnierza. Powiedział bym że pochodzi ona z jakiegoś wozu, transportera.
Kolor wygląda na dość wojskowy.
<pozdro
Napisano
Łopatka widoczna na zdjęciu nie jest amerykańska, ściślej żadna amerykańska, czyli ani saperka nieskładana M1910, ani saperka składana M1943.

Z Lend Lease ruscy nie dostali ani jednej saperki M1910 i też nie dostali ani jednej saperki M1943.

I również nie jest to łopata stanowiąca wyposażenie Jeepa.

Generalnie z LL ruscy nie dostali od USA ani jednej łopaty.

Pozdrawiam

J_O

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie