beaviso Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Mam pytanie do użytkowników Ciboli i Vaquero - na ile godzin zwykle wystarcza Wam w pełni naładowana bateria 9V. Proszę o wskazanie typu baterii (alk./aku) i zaznaczenie czy używane są słuchawki.Jestem zaskoczony prądożernością swojego nowego Vaquero. Chodząc na słuchawkach i stosując dobre baterie alkaliczne, więcej niż ok. 7-8 godzin nie wycisnę.I jeszcze pytanie do lepiej obeznanych - czy poziom nastaw ma wpływ na pobór prądu (inaczej: czy chodzenie na wyśrubowanej czułości powoduje szybsze zużywanie się baterii - czy w wykrywaczach pobór prądu jest zawsze taki sam, niezależnie od czułości?)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panmc Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 U mnie w Ciboli naładowany akumulatorek starcza na około 8 h. Aku to 200mAh Varty Ready 2 Use. Na zwykłych bateriach zdarzało się nawet 2-3 h. Z baterii polecam tanie (3zł za sztuke na all...) Duracell PROCELL z tego co pamiętam ponad 20h wytrzymywały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 W mojej Ciboli używam wyłącznie baterii( niedługo kupię akumulatorek ). Przeciętny żywot jednej, to trzy, cztery wypady po 3 godziny. Zaznaczam, że chodzę w słuchawkach i rzadko uzywam słynnego superstrojenia" ( chidze na czułości na końcu czerwonego pola, treshhold w połowie ). Niektore baterie po włączeniu wykrywki dają 11 sygnałów ( philips ), inne 8 ( Varta ), co jednak nie przedkłada się na ich całkowitą żywotność. Wydaje mi się, że wystarczają na max. 12 - 13 godzin...przy dwóch piknięciach da się szukać, ale wykrywacz co chwila się wzbudza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Witam, ja w Ciboli stosuję baterie przemysłowe (Energizer Industrial). Chodząc na dość wyśrubowanych" nastawach taka bateryjka wystarcza spokojnie na 13-15h. Dłużej nie próbowałem, po prostu wymieniam. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Dzięki za odpowiedzi. Ja również używałem dotąd wyłącznie obu wymienionych typów baterii - zarówno Energizer Industrial jak i Duracell Procell.U mojej żony w Ciboli taka bateria wystarcza na kilkanaście godzin. Z Waszych odpowiedzi (Panmc, Louis) wnioskuję, że to norma. Moje Vaquero jednak wyrabia ją zaledwie w połowie. Muszę wymieniać zdecydowanie zbyt często, ostatnia Procelka pracowała ok. 7 godzin. Dodam, że chodzę w słuchawkach i używam standardowej sondy.Po zainstalowaniu nowej baterii było 7 lub 8 piknięć (max), a po 7 godzinach 3-4 piknięcia i wykrywacz zaczął być wyraźnie niestabilny (samowzbudzanie). Poza tym po zainstalowaniu nowej baterii sprzęt jest ostrzejszy", głośniej sygnalizuje cele, a z upływem czasu (i baterii) mam wrażenie, że traci tego początkowego kopa. Może zatem przeróbka na zasilanie 8*AA nie jest złym pomysłem, który ktoś nie bez powodu wymyślił? I w ogóle jakoś te baterie dziwnie się rozładowują. Po osiągnięciu minimum, kiedy wykrywacz domaga się wymiany oznajmiając to seriami samoistnych piknięć, taką baterię wymieniam. Można ją wyrzucić. Można jednak spróbować ją odleżeć". Co ciekawe, ponowna jej instalacja za jakiś czas może zaowocować jeszcze do 2 godzin stabilnej pracy. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 21 Wrzesień 2010 Share Napisano 21 Wrzesień 2010 Spróbowałbym wysokiej jakości akumulatorków wodorkowych, 2 szt. jedna w wykrywaczu, druga na zmianę. Akumulatorki rozładowują się inaczej i po początkowym spadku długo utrzymują ten sam poziom naładowania z ponownym spadkiem przy końcu. Mam zaufanie do Energizerów, co prawda są to AA, używam dwóch kompletów do wcześniej do Cortesa potem do Tejona może już 8 - 9 lat i nie ma różnicy w działaniu wykrywacza.Być może szybkie zużywanie baterii u Ciebie wynika ze stylu użytkowana np. długie namierzanie pinpointem, może to wina słuchawek, bardzo dużej ilości sygnałów na Twoich miejscówkach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 21 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2010 Do końca sezonu będę obserwował i notował czas zużycia baterii, porównując Cibolę i Vaquero. Moje wątpliwości wynikają z faktu, że oba nasze egzemplarze różnią się istotnie poborem prądu - ja wymieniam praktycznie po każdym dłuższym wypadzie - a oboje używamy baterii z tych samych partii, identycznych słuchawek, chodzimy razem w tych samych lokalizacjach, a dodatkowo pinpoint nie jest przez nas wykorzystywany, bo oba wykrywacze pracują z wysoko ustawionym poziomem Threshold w celu podbicia słabych sygnałów.I jeszcze jedna ciekawostka z innej kategorii. Cibola i Vaquero wcale nie zakłócają się przy ustawieniu w obydwu egemplarzach tej samej częstotliwości (Freq-1). Na wszelki wypadek pracujemy jednak tak - Cibola: Freq-2, Vaquero: Freq-1. I też jest spokój, zgodnie z oczekiwaniami. Ale już odwrotnie się nie da - wtedy dopiero się zakłócają, na kilka metrów nadają do siebie piękny chatter" pomimo zróżnicowania częstotliwości! Dotyczy to sond 9x8, bo po uzbrojeniu Vaquero w DD 12x10" występuje inny efekt - Vaquero praktycznie milknie w bezpośredniej obecności Ciboli. To tak jeśli chodzi o praktyczne spostrzeżenia, ciekawostki - a nie wady.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Wrzesień 2010 Share Napisano 21 Wrzesień 2010 weź sobie wepnij amperomierzmierz oba bez sygnałuz sygnałemna tej samej nowej baterii porównaj pomiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.