romano63 Posted September 20, 2010 Author Share Posted September 20, 2010 Witam. Poszukuję fotografii i informacji o moim dziadku który walczył pod Monte Cassino i nie tylko. Do 49 roku był w Anglii. Może posiada ktoś fotki lub informacje o jego szlaku bojowym.Nie wiem nic o jego pobycie w Anglii i walkach we Włoszech.jego nazwisko i stopieńJózef KlufSt. sierżantprzed wojną był w KOP-ie w KopyczyncachPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Najpelniejsze dane odnosnie przebiegu sluzby otrzymasz w Ministry of Defence Archives Polish Section, dokladne dane gdzies mi akurat zginely ale juz kilkaktrotnie na tym forum podawalem wiec moze uda ci sie znalezc wyszukiwarka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 W spisie żołnierzy 3 DSK Józef Kluf nie figuruje - http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=42 Jutro postaram się sprawdzić czy służył w 10 Pułku Huzarów, 7 Pułku Artylerii Przeciwpancernej, czy 3. Pułku Ułanów Śląskich lub Pułku 4. Pancernym Skorpion", ewentualnie czy otrzymał odznakę SBSK.Masz może jakąś pamiątke po dziadku? Cokolwiek, może to znacznie ograniczyć krąg poszukiwań... Link to comment Share on other sites More sharing options...
romano63 Posted September 22, 2010 Author Share Posted September 22, 2010 WitamDziekuje za odzew. Był w II korpusie to wiem na pewno. Przeszedł szlak od kazachstanu po Palestynę i na koniec Włochy.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzypol1 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Witam, w załączeniu link do strony Instytutu Sikorskiego w Londynie. Tam w dziale HOME/Badania rodzinne masz namiary na różne adresy pomocne w poszukiwaniach. http://www.pism.co.uk/pl/index.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Skrzypol1 mam do Ciebie pytanie: Posiadam nieśmiertelnik po żołnierzu PSZ, który służył w II KP. Niestety nic o nim nie wiem. Nie byłoby problemu gdybym był z tym żołnierze spokrewniony. Czy także moge zgłosić się do w/w instytucji?Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzypol1 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Nie wiem. Nigdy nie musiałem korzystać z pomocy tej instytucji, bo nikt z moich krewnych nie walczył w PSZ. PO Prostu spróbuj i napisz do nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.