Skocz do zawartości

Polestiger i Polish Firefly

wojtekA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Porządkowałem fotki w swoim kompie i znalazłem wśród nich dwie, posiadające ciekawe podpisy.Nie wiem skąd je ściągałem, ale byłbym wdzięczny za pomoc w uzupełnieniu okoliczności tych fotek i rzetelności ich opisów.
Na początek Tiger (oryginalny podpis fotki polestiger")

Pierwsze zdjęcie to Tygrys nr boczny 214 z sSSPzAbt 101 trafiony pociskiem Cromwella z 10PSK 15 sierpnia 1944 pod Jort. Taką datę podaje album pamiatkowy 10 PSK. Mniej wiarygodne datowanie spotykane czasami w podpisach do tego zdjęcia to 8 sierpnia 1944.
Drugie zdjęcie to Sherman Firefly VC z 1 szwadronu 24 Pułku Ułanów 1 Dywizji Pancernej. Zdjecie zrobione 9.11 1944 w Moerdijk w Holandii.
Oba zdjęcia znane i często publikowane.
Pozdrowienia
Witek

Stwierdzenie wpadł" jest raczej mocno nieprecyzyjne. Tygrys został trafiony pociskiem 75 mm w pokrywę luku. Pocisk przebił pokrywę i ranił (według innych wersji zabił) załogę. W albumie 10PSK jest jeszcze jedno zdjecie zrobione tym dwóm pojazdom - w innym ujeciu. Niestey bardzo marnej jakości.
Witek

Jest nieprcyzyjne to prawda, zapomniałem dodać cudzysłów. Zdjęcia ( sztuk najmnniej 3) pochodzą z Instytutu Polskiego i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie. Akurat to zamieszczone przez wojtekA w oryginale jest dobrej jakości. Na wysokości kolana żołnierza, odwróconego tyłem do oglądającego zdjęcie, jest wyżej rzeczona dziura.

Nie mam teraz zeszytu pod ręką więc nie wykluczone, że wspomniana pantera jest w 1" :) - jeśli pomyliłem i wprowadziłem w błąd - przepraszam. Jeśli mógłbyś coś więcej o innych polskich akcentach" to chętnie poczytam.

W zeszycie nr.1 zamieszczono dwa zdjęcia pochodzące z Muzeum Narodowego w Poznaniu. Na pierwszym Polonusi robią inspekcję Sturmgeshütz M42 853(i) czyli Semovente M43 da 105/25. I z dużą dozą prawdopodobieństwa padło to działo ofiarą 4.Pułku Pancernego. Natomiast drugie zdjęcie to istotnie Pantera z I./Pz.Rgt.26- numer niewidoczny- która stała się obiektem fotografowanym przez wielu żołnierzy, min. przez Polaków.
W zeszytach 1,3,4,5,6,8,9,10 są zdjęcia na których są Polacy lub przez nich wykonane.
W 4" zdjęcia działa samobieżnego Jagdpanther(s.H.Pz.Jg.Abt.559) zniszczonego w pobliżu Moerdijk przez Achillesa z II.dywizjonu 1.Pułku Ppanc.

ReAl, dzięki za errete, ale to sa inne fotki. Zdjęcie o którym pisałem przedstawia Tigra od przodu, obok stoi Crusader AA. Czyli fotka zrobiona w tym samym czasie co najbardziej znane zdjęcie naszego tygryska.Niestety album pamiatkowy 10 PSK jaki posiadam został fatalnie wydrukowany. Cżęść zdjęc jest calkowicie skopana, reszta też słabej jakości. Fotki z Panzerwrecks są zrobione w innym czasie.
Co do zdjęć Jagdpanthery spod Moerdijk to sekwencja zdjęć pojawia sie w kilku publikacjach.
Pułk 4 Pancerny ma na swoim rozkładzie wiele pojazdów. Orócz semovente sa tez Nashorny , Stugi III i Sturmhaubitze zdobyte pod Il Vicinato przez 2 szwadron. Zdjęcia są w albumie Walczące Skorpiony. Pojazdy są ciekawe bo maja okolicznościowe napisy.
Pozdrowienia
Witek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie