s_boj Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Zdjęcie z dzisiaj z rekonstrukcji w Tomaszowie Lubelskim. Ciekawy pojazd, wcześniej go nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2010 a z innych ciekawostek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2010 i przede wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Jeszcze co do tego Francuza-podobno ciężarówka ma jak najbardziej rodowód wojenny, przetrwała w Polsce, tu też została wypatrzona przez obecnego właściciela. Narrator prowadzący rekonstrukcję twierdził, że pojazd był po wojnie używany jako wóz strażacki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMPMCzwa Napisano 23 Wrzesień 2010 Share Napisano 23 Wrzesień 2010 Dwa pierwsze pojazdy - Peugeot i Opel są własnością Stowarzyszenia Miłośników Pojazdów Militarnych z Częstochowy.Oba z 1939 roku. Peugeot to rzadziej spotykana wersja D5, produkcja sierpień 1939 roku. Łącznie w latach 1938-1942 wyprodukowano około 12 tysięcy tych ciężarówek. W chwili obecnej w Europie odrestaurowanych egzemplarzy zachowały się 3 sztuki wersji DK5 z wysokim dachem i jedyny egzemplarz w Polsce w wersji D5 z niskim dachem. Są jeszcze w Europie dwie sztuki ale w tragicznym stanie do kompletnej renowacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 3 Październik 2010 Share Napisano 3 Październik 2010 Wielkie Brawa dla Stowarzyszenia z Częstochowy !!!! Wczesniej trudno było nawet podejrzewać, że taki rarytas zachował się w Polsce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 3 Październik 2010 Share Napisano 3 Październik 2010 SMPMCzwa - czy ten Opel to przedwojenny Kadett czy powojenny Moskwicz 400? Też takiego mam, fajne auto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMPMCzwa Napisano 4 Październik 2010 Share Napisano 4 Październik 2010 Co do Opla trudno powiedzieć, akurat zegary są z datą produkcji lipiec i październik 1939 rok.W sumie to prawie te same samochody.Jeśli chodzi o Peugeota to ma ciekawą historię. Tył kabiny i boki to konstrukcja drewniana obita cienką blachą. W czasie remontu w słupku za drzwiami kierowcy była dziura a w niej resztki kuli karabinowej...ciekawe czy kierowca przeżył ? Po wojnie służyła do transportu motopompy w jednej z OSP. Później przez 20 lat woziła jabłka w sadzie do czasu aż popsuł się silnik. Trafił do szopy i tak przestał kolejnych prawie 20 lat. Po roku prac wygląda jak na zdjęciu, ale przed nami jeszcze wiele pracy do całkowitego ukończenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 5 Październik 2010 Share Napisano 5 Październik 2010 witam, a Peugeota pozyskaliście z szopy" czy już zawędrował na złomowisko? bo ja identycznego widziałem jakieś 15 lat temu w okolicach konstancina jeziornej, cechą charaketrystyczą tego co go widziałem były świeżo pomalowane na czerwono bembny hamulcowe ...strasznie jestem ciekaw czy to ta sama sztuka ...aaaa...i jeszcze zdaje się że było rozpoczęte malowanie podwozia na jakiś taki upiornie zielony kolor a'la trawka na wiosnę :-)PATRON FWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMPMCzwa Napisano 5 Październik 2010 Share Napisano 5 Październik 2010 Pozyskaliśmy z szopy w stanie agonalnym.zapraszam na naszą stronę www.pojazdymilitarne.com.plPATRON prześlę Ci zdjęcia na priv jak wyglądała rok temu, ciekawe czy to ta sama czy jest jeszcze jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.