Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjskie wieczko do przetłumaczenia i chyba Tarczka SA.

vojtaz2

Pytanie

Napisano

Oto moje dzisiejsze trafienia, nie znam rosyjskiego choć się jego za małolata uczyłem, oraz jak podejrzewam do id jest tarczka SA, jak tak to za co ją wojacy dostawali, lub kto dostawał

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oto moje dzisiejsze trafienia, nie znam rosyjskiego choć się jego za małolata uczyłem, oraz jak podejrzewam do id jest tarczka SA, jak tak to za co ją wojacy dostawali, lub kto dostawał

Napisano
Tarczka to pamiątkowa wpinka z okazji zawodów sportowych/militarnych SA (Wehrkämpfe) w 1940 r, a na tabliczce Mona(c)how.
Napisano
Bardzo możliwe, że nazwisko zmarłej/zabitej osoby umieszczone na prowizorycznym krzyżu z wydrapaną datą śmierci.
Napisano
Ta blaszka aluminiowa nosi ślady zapięcia i zawiasów, wykopana jest w miejscu gdzie działania wojenne Rosjan odbywały się w marcu 1945 roku
Napisano
MK - Bardzo możliwe, że nazwisko zmarłej/zabitej osoby umieszczone na prowizorycznym krzyżu z wydrapaną datą śmierci."

poważnie ?

myślisz, że kolega Machowa siedział kilka dni nad jego grobem, żeby mu taką beznadziejną tabliczkę wydziabać na krzyż ? bez imienia.... żaden Wania, Alosza, Władimir ??

jak dla mnie to sztuka okopowa, żołnierz w wolnym czasie dziabał sobie aluminiową pokryweczkę od pudełka, w którym trzymał tytoń na skręty lub coś w tym stylu....i tyle.

-pozdro-
Napisano
tyfus - poważnie, spotkałem się z takowymi, inaczej bym się nie udzielał. Ale równie dobrze może być to pamiątka od/dla tej osoby w podanym roku lub sztuka okopowa typu sam sobie".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie