lukawica Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 Koledzy mają szczęście. Podkarpackie jeszcze śnieg leży !!!
fidzir Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 wielkopolskie pola juz gotowe do przekopania na dlugość sztycha ziemia odmarznięta,,mialem niezly sygnal na wiekszej głebokości ale jescze nie dalo rady ukopać,,może kiedy indziej...
pawcion123 Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 Baczność!!St.szer pawcion123 na pola w pełnym oporządzeniu o 12.00 odmaszerować.Spocznij!!
fidzir Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 dzisiaj ponowny wypad z argo na pole i muszę stwierdzić że na drobnicę kolorową jest bardzo dobrym sprzętem,,moje trafienia z wczoraj i dziś w dziale nasze odkrycia,,
Haos69 Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 Mam od kilku dni Argo :)Faza testów.Sonada DD na militarkę?Czy pozostać przy zwykłej?
Tradytor Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 Jak na militarkę to zostaw sondę standard. DD na drobnicę.
fidzir Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 a czy sonda CC bedzie lepsza od sondy podstawowej na drobnicę/??
Tradytor Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 Sonda CC najlepiej sprawuje się w zaśmieconym terenie.Na pewno ma mniejszy zasięg od podstawowej ale lepiej wybiera kolor wśród stalowych śmieci.
ElMatys Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 Witam Panowie czytam,ze dobrze jest wyciąć skalę od +80 w górę przy poszukiwaniu monet na polach,moze wam sie wydać moje pytanie banalne ale jak to zrobić?Z góry dziękuje i pozdrawiam.
lukawica Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 W moim przypadku Argo popiskuje sobie właśnie w skali +80 czy to normalne?Jeżeli wytnę ten zakres to dużo mogę stracić?
Mazow Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 Cytuję:Witam !- na początek kolorów najlepiej szukać w dynamice.Filtr standard,szybkość 16 , maskowanie 4 , dyskryminacja -10 , czułość na początek około 30.- Doświadczenie z tym wykrywaczem to ja już mam ,ale w tej chwili zbieram doświadczenie co do pomagania użytkownikom, dziś miałem telefon w sprawie krótkich sygnałów . A wiec : zwróćcie koniecznie uwagę na kombinację dwóch parametrów : maskowanie i korekcja kamieni. Maskowanie to funkcja która analizuje czas trwania sygnału dźwiękowego i maskuje te krótkie - poniżej ustawionej wartości. A więc nie ma nic wspólnego z maskowaniem" rozumianym w obiegowy sposób. Generalnie nie powinno się chodzić poniżej maskowania 3" - możliwość regulacji poniżej jest tylko dla absolutnych muzyków ;-). Maskowanie ustawione na 3" i powyżej radykalnie wspomaga układ dyskryminacji.Funkcja korekcja kamieni " definiuje reakcję wykrywacza na tak zwane hot rock" od pełnego odrzucenia aż do pełnej akceptacji w wysokim zakresie ID . Jeśli korekcja jest ustawiona w okolicach " to sygnał od kamieni jest na granicy odrzucenia i akceptacji. Czyli sygnał od nich jest właśnie krótki wręcz szpilkowy". Efekt zależności jest taki ,że kombinacja niskiego maskowania i niskiego odrzucania kamieni powoduje właśnie takie sygnały powyżej +80.pozdrawiam RUTUS
maciek_zagroba Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 A może gdzieś RUTUS napisał jakie ustawienia najlepsze na początek na militarkę i do lasu...?;D Bo fajnie jest mieć taki punkt wyjścia jeśli uczy się obsługi nowego wykrywacza;)
fidzir Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 czułość 30 nie za mało??,proponowal bym 35-40..ja na takiej chodzę i jest ok.na czulośći 45 w moich polach zaczyna wariować i wydaje milion dzwięków,ktore tylko robią w głowie zamęt..
Motyk Napisano 18 Marzec 2011 Napisano 18 Marzec 2011 Ktoś wie może coś na temat obiecanego na wiosnę drobnicowca?
cacodaemon-skc Napisano 1 Kwiecień 2011 Napisano 1 Kwiecień 2011 Nurtuje mnie pytanie odnośnie wskazań na carską klamre, w jakich przedziałach wychodzi.thx.
Powerharnas Napisano 1 Kwiecień 2011 Napisano 1 Kwiecień 2011 Moje klamerki proximą wyciągałem w przedziałach 68-74
ElMatys Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Witam Kolegów.Pytanie moje jest takie czy faktycznie zwiększając czułość w argo zwiększe jego zasięg tzn głębiej bedzie szukal czy to tylko takie spekulacje nie podparte faktami dodam,ze Cewke mam standardową?dziękuje z gory za odpowiedź i pozdrawiam.
ElMatys Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Jeszcze jedno,czy mogli byscie Koledzy zarzucić jakies sensowne ustawienia na militarke?Bede bardzo wdzięczny,moze Pan Arkadiusz zapodal by kilka mądrych słów w tej kwestii?Pozdrawiam.
Lechu66 Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Witam wszystkich ! Jestem nowy na forum (ale poszukiwaczem jestem od dawna). Chcę wymienić mój wysłużony sprzęt producenta nie cieszącego sie zbyt dobrą opinią (Geoscan) na coś nowego. Myślę nad Argo lub proximą. Szukam militarkę ale drobnicą też nie gardzę ;). Co będzie lepsze argo czy proxima ? P.S. Na stronie producenta pojawiła się informacja o zmianie konstrukcyjnej !!!
Tradytor Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 poczytaj na forum jest sporo informacji o tych wykrywkach. A wybór pozostaje i tak do Ciebie.
Lechu66 Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Dużo czytałem i wydaje mi się że argo był by lepszy bo chyba ma trochę lepszy zasięg, no ale cena wyższa... Idealna dla mnie była by chyba proxima z większą cewką na którą niestety nie możemy sie doczekać...
STYCHU3 Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 Ciekawe czy będzie można odchudzić u producenta starsze wersje rutusów i jaki takowy by był koszt takiej operacji?
maciek_zagroba Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 Wydaje mi się, że sporo... bo z Twoich części zostaje tylko rurka i sonda, reszta do wymiany... Ale chciałbym się mylić, bo z chęcią bym odchudził" swojego Argo;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.