Skok Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2010 Bagnecik jak i nakładka jest w 100 % oryginalna. Wystarczy wziąć do ręki. Punce bardzo wyraźne i dosłownie wszędzie. Myślę, że fotki które wstawiłem to jedyne foty oryginału w necie. W sumie liczyłem na udział w wątku speców ze strony bagnety.pl. Dla nich to powinna być arcyciekawa sprawa.Teraz pochodzenie bagnetu.Bagnet #$%& nie jest mój :-(Jest to eksponat z Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy im. Leona Wyczółkowskiego. Do końca roku będzie go można jednak oglądać na wystawie poświęconej wojnie polsko-bolszewickiej w Pomorskim Muzeum Wojskowym w Bydgoszczy. Oprócz tego jest jeszcze inne urządzenie mocowane na karabin służące do cięcia drutu (również ciekawe), i trochę carskich szmatek (bogato opieczętowane np chlebak, ładownica itp)wszystko pochodzi z jednego źródła. Zostało pozbierane przez Niemców po zakończeniu walk i przekazane do muzeum (zachowały się na niektórych szmatkach" oryginalne karteczki z niemieckimi opisami). Oprócz tego jest wiele innych ciekawostek (np winchester m1895) takich jak broń mundury itp.Także zbieracze bagnetów i carskich rzeczy pakować plecak i na pielgrzymkę :-P Wchodzimy do muzeum i kierujemy się w lewo :-) Ja byłem już kilka razy z racji, że całkiem niedaleko pracuje.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 7 Wrzesień 2010 Share Napisano 7 Wrzesień 2010 Skok, a już miałem Ci pogratulować świetnego fantu... ale za to pogratuluję Ci że miałeś w łapkach tak rzadki bagnet i do tego w takim stanie. Przyznam się szczerze że tego bagnetu w takim stanie jeszcze a żywo" nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2010 Share Napisano 7 Wrzesień 2010 No unikat...Skok - cyknij jeszcze jakieś zdjęcia na tej wystawie! Chetnie obejrzałbym te carskie szmatki" i łincziego" M95! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 9 Wrzesień 2010 Share Napisano 9 Wrzesień 2010 Siema Skok widze ,że ludziom z deka ciśnienie podnosisz :) Fajna praca z tymi skromnymi cackami pozazdrościć ...Oby takie fanty wychodziły z ziemi to palpitacje serca i migotanie komór gwarantowane jak zniżki w media markt :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.