MOLA Napisano 6 Wrzesień 2010 Autor Napisano 6 Wrzesień 2010 Mam pytanie czy w ramach tej pomocy oprocz sprzętu wojskowego i wyposarzenia rosjanie dostawali tez ubrania (koszule itp.) lub cos co mogło miec guziki amerykańskie????Pozdr
sebo_sek Napisano 6 Wrzesień 2010 Napisano 6 Wrzesień 2010 Od brytoli dostawali mundury, więc czemu nie od Amrykanów
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2010 Napisano 6 Wrzesień 2010 Dostawali amerykańskie buty i płaszcze. Były one przerabiane, więc pewnie i guziki wymieniano. Znam też osobistą relację żołnierza 1AWP, który otrzymał z przydziału w listopadzie 1944 r. płaszcz ze znakomitego sukna, przerobiony z amerykańskiego. Poza pomocą aliancką w ramach Lend-lease" podczas II wojny światowej, trochę amerykańskich guzików na ziemiach polskich zostało po demobilu US Army wykorzystanym przez WP w roku 1920.
superopr999 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 ZSRR dostawał prawie wszystko.Mam łyżkę do zupy z L-L,sam dziwłem się skąd amerykańska łyżka w Polsce.Są w sieci dostępne dokumenty (amerykańskie)w których są wyszczególnione są wszystkie dostawy z podziałem chyba na lata.Nie chce mi się w tej chwili szukać, ale nie miałem problemów z wyguglaniem tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.