Skocz do zawartości

Zygmunt III August - grosz 1610

Polan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
powszechny fals miedziany grosza krakowskiego Z III.
Powinny być widoczne resztki srebrzenia ogniowego..

widać po wykonaniu czcionki że to fałszywka, co druga litera ańczy", wchodzi na obwolutę itp.

pozdro.
Napisano
Wcale nie takie słabe sreberko, próba 0,359, groszy lepszej próby w zasadzie nie było. Posiadam podobne egzemplarze i nie wydaje mi się, żeby litery na tej monecie jakoś specjalnie ańczyły". Nie mając monety w ręku, trudno wnioskować, czy jest to falsyfikat. Dobry przykład falsa z epoki jest tu
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663334
Proponuję nieśmiertelną oliwkę, kilka dni moczenia, potem woda, mydło i delikatna szczoteczka, aby usunąć brud, nie patynę (bo moneta bez patyny mocno traci na wartości, ale niektórzy niestety tak wolą)
  • 6 years later...
Napisano

Przepraszam za odgrzanie kotleta ale również posiadam grosza z 1610 roku, który ma podobną, złotawą patynę. Na rancie w miejscach ukruszeń jednak wydaje mi się, że wychodzi miedź. Masa mojego egzemplarza to ok. 1.25g. Drugi mój egzemplarz jest przedziurawiony prawdopodobnie nożem, ma masę ok. 1,5g. I tu moje pytanie - jak myślicie Koledzy - oba są fałszerstwem z epoki? Ten przedziurawiony to chyba już w epoce został wyłapany jako fałszywy i dlatego go uszkodzili.. Ale ten pierwszy na żywo jest dużo ładniejszy od przedziurawionego - czyżby bardzo dobre fałszerstwo? A może jest oryginalny?

Proszę Kolegów o opinię.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie