Polan Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2010 Co możecie mi więcej na temat tej monety powiedzieć ? Skąd bierze się złoty połysk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polan Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2010 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 Zygmunt III owszem, ale Waza. Grosz krakowski, trochę rzadszy, najprawdopodobniej 1610 r. Złotawa jest często patyna na srebrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 Zygmunt III Waza 1587-1632, grosz koronny, Kraków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 chyba raczej waza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polan Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2010 Zgadza się przepraszam za błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 sreberko ale kiepskawe uwaga przy czyszczeniu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 mi to wygląda na miedziany fals z epoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 powszechny fals miedziany grosza krakowskiego Z III. Powinny być widoczne resztki srebrzenia ogniowego..widać po wykonaniu czcionki że to fałszywka, co druga litera ańczy", wchodzi na obwolutę itp.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 Wcale nie takie słabe sreberko, próba 0,359, groszy lepszej próby w zasadzie nie było. Posiadam podobne egzemplarze i nie wydaje mi się, żeby litery na tej monecie jakoś specjalnie ańczyły". Nie mając monety w ręku, trudno wnioskować, czy jest to falsyfikat. Dobry przykład falsa z epoki jest tu http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663334Proponuję nieśmiertelną oliwkę, kilka dni moczenia, potem woda, mydło i delikatna szczoteczka, aby usunąć brud, nie patynę (bo moneta bez patyny mocno traci na wartości, ale niektórzy niestety tak wolą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Share Napisano 29 Czerwiec 2017 Przepraszam za odgrzanie kotleta ale również posiadam grosza z 1610 roku, który ma podobną, złotawą patynę. Na rancie w miejscach ukruszeń jednak wydaje mi się, że wychodzi miedź. Masa mojego egzemplarza to ok. 1.25g. Drugi mój egzemplarz jest przedziurawiony prawdopodobnie nożem, ma masę ok. 1,5g. I tu moje pytanie - jak myślicie Koledzy - oba są fałszerstwem z epoki? Ten przedziurawiony to chyba już w epoce został wyłapany jako fałszywy i dlatego go uszkodzili.. Ale ten pierwszy na żywo jest dużo ładniejszy od przedziurawionego - czyżby bardzo dobre fałszerstwo? A może jest oryginalny?Proszę Kolegów o opinię.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Share Napisano 29 Czerwiec 2017 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Share Napisano 29 Czerwiec 2017 przedziurawiony chyba fals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Share Napisano 29 Czerwiec 2017 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.