Skocz do zawartości

Skrzynki amunicyjne do Mg

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy trafialy sie Wam niemieckie skrzynki amunicyjne do MG zronione z aluminium? Mam taka jedna w pieknym stanie z waffenamtami i rokiem produkcji 1939. Interesuje mnie jak bardzo byly one rozpowszechnione.
Napisano
Aluminiowej jeszcze nie mam ,mam kilka stalowych w zielonej i piaskowej farbie ,jedna fajnie przebita pociskiem wszystkie super stany strychowe - sądzę ,że aluminiowe produkowane były raczej do 1941 r. ,później zastępowano je stalowymi ze względu na oszczędność aluminium.

pzdr

bjar_1
Napisano
No mi się trafiła od wójka w prezencie ;-).
Pozdrawiam
Napisano
Mnie trafiła się w tym roku, wraz z pojemnikiem na lufki stan blaszki aluminiowej bdb ale zdeptana, będę nad nią pracował, jak odcztam datę to napiszę
pozdro .... Polzin
Napisano
To były frrrancuskie, przejęte w 1940 roku przez Niema. Moja jest żółta, a spod spodu wygląda jakaś inna farba.
Pozdrawiam
Napisano
Ja terz znalazłem troszkę zjedzoną 70% farby i bicie FR 1939. Ale co najpiękniejsze to zachowane obszycia skórzane na bocznych rączkach.
poz.wolff
Napisano
Znalazlem aluminiowa skrzynke od mg pomalowana na czarno i jak pisal kolega z pieknymi na raczkach obiciami ze skory, rok wyprudukowania 1939 kod WaA668. .Niestety w paru miejscach sa wzery na wylot ,dodam jeszcze ze zamiast tasmy z nabojami w srodku byla jak sie domyslam niemiecka ksiazka kucharaska.Po paru dniach ksiazka sie rozsypala.Pozdrawiam.
Napisano
Witam , posiadam także jedną aluminiową w dość dobrym stanie , chociaż z ziemi. Na jednym boku ,wykonany czerwoną farbą ma napis G-5. Inna pół aluminiowa pół stalowa - wieko aluminiowe , ale fabrycznie połączone ze spodem, ciekawostka.
Pozdrowienia.
Napisano
Waffenamty mogły być nabite po włączeniu ich na stan armii niemieckiej.
pozdrawiam
P.S. Moja też ma.
Napisano
Witam ja również pośadam aluminiową skrzynkę od Mgolca
firmy Wfco z 1938r kod WaA123 90% farby i terz mas skórzane obszycia na rączkach.
Zdobyczna od kumpla:)
Pozdr.
Saper17
Napisano
Mam także aluminiową skrzynkę - strychowiec. Rączki obszyte skórą, resztki farby - od spodu czerwona, na wierzchu zgniła zieleń. Pod rączką i bocznym zapięciem namalowany biała farbą numer 2074. Ciekawostka - zapięcie boczne stalowe.
Napisano
Mam także aluminiową skrzynkę - strychowiec. Rączka obszyta skórą, resztki farby - od spodu czerwona, na wierzchu zgniła zieleń. Pod rączką i bocznym zapięciem namalowany biała farbą numer 2074. Ciekawostka - zapięcie boczne stalowe.
ps. Rączka oczywiście obszyta, nie rączki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie