pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 Czy trafialy sie Wam niemieckie skrzynki amunicyjne do MG zronione z aluminium? Mam taka jedna w pieknym stanie z waffenamtami i rokiem produkcji 1939. Interesuje mnie jak bardzo byly one rozpowszechnione.
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Aluminiowej jeszcze nie mam ,mam kilka stalowych w zielonej i piaskowej farbie ,jedna fajnie przebita pociskiem wszystkie super stany strychowe - sądzę ,że aluminiowe produkowane były raczej do 1941 r. ,później zastępowano je stalowymi ze względu na oszczędność aluminium.pzdrbjar_1
Gość Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 No mi się trafiła od wójka w prezencie ;-).Pozdrawiam
polzin Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Mnie trafiła się w tym roku, wraz z pojemnikiem na lufki stan blaszki aluminiowej bdb ale zdeptana, będę nad nią pracował, jak odcztam datę to napiszę pozdro .... Polzin
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 Ta moja jest super no i ta data 1939 - moze weteranka wojny z Polska?
Gość Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 To były frrrancuskie, przejęte w 1940 roku przez Niema. Moja jest żółta, a spod spodu wygląda jakaś inna farba.Pozdrawiam
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 Moja jest niemiecka - wybita spora gapa ze sfastyka i numer - typowy waffenamt
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 Az sie zdziwilem kiedy ja znalazlem, ze Niemcy ze wzgledu na material nie przerobili ja na samolot ;-)))))
wolff Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Ja terz znalazłem troszkę zjedzoną 70% farby i bicie FR 1939. Ale co najpiękniejsze to zachowane obszycia skórzane na bocznych rączkach.poz.wolff
majros Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Znalazlem aluminiowa skrzynke od mg pomalowana na czarno i jak pisal kolega z pieknymi na raczkach obiciami ze skory, rok wyprudukowania 1939 kod WaA668. .Niestety w paru miejscach sa wzery na wylot ,dodam jeszcze ze zamiast tasmy z nabojami w srodku byla jak sie domyslam niemiecka ksiazka kucharaska.Po paru dniach ksiazka sie rozsypala.Pozdrawiam.
MTC Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Witam , posiadam także jedną aluminiową w dość dobrym stanie , chociaż z ziemi. Na jednym boku ,wykonany czerwoną farbą ma napis G-5. Inna pół aluminiowa pół stalowa - wieko aluminiowe , ale fabrycznie połączone ze spodem, ciekawostka.Pozdrowienia.
mietek Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Nie skrzynka, ale podobna kombinacja. Dekiel od menażki alu, zaś uchwyt-zatrzask stal. Jakaś produkcja przejściowa?
polzin Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Sprawdziłem - moja skrzyneczka datowana jest 1940
Gość Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Waffenamty mogły być nabite po włączeniu ich na stan armii niemieckiej.pozdrawiamP.S. Moja też ma.
Saper.17 Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Witam ja również pośadam aluminiową skrzynkę od Mgolcafirmy Wfco z 1938r kod WaA123 90% farby i terz mas skórzane obszycia na rączkach.Zdobyczna od kumpla:)Pozdr. Saper17
Kotwicz Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Mam także aluminiową skrzynkę - strychowiec. Rączki obszyte skórą, resztki farby - od spodu czerwona, na wierzchu zgniła zieleń. Pod rączką i bocznym zapięciem namalowany biała farbą numer 2074. Ciekawostka - zapięcie boczne stalowe.
Kotwicz Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Mam także aluminiową skrzynkę - strychowiec. Rączka obszyta skórą, resztki farby - od spodu czerwona, na wierzchu zgniła zieleń. Pod rączką i bocznym zapięciem namalowany biała farbą numer 2074. Ciekawostka - zapięcie boczne stalowe. ps. Rączka oczywiście obszyta, nie rączki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.