Skocz do zawartości
  • 0

zapalniczka z puncą.

doecek

Pytanie

Napisano

Witam Szanowne Gremium,
Wyszła mi ostatnio zapalniczka, metal, wymiary - wys. 55mm szer. 30mm, na benzynę - jest oryginalny wacik. Centralnie punca z orzełkiem w koronie. Szukałem w encyklopedii uzbrojenia naszej armii sprzed 1939r., ale mogę iść w złym kierunku. Może ktoś ma wiedzę ?
Pozdrawiam.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Punca poświadczająca opłacenie akcyzy od zapalniczki pobieranej w latach międzywojennych przez monopol zapałczany.Spotyka się takowe rzadko bo jak to zwykle bywa ludzie olewali ten przepis.
Napisano

Witam Szanowne Gremium,
Wyszła mi ostatnio zapalniczka, metal, wymiary - wys. 55mm szer. 30mm, na benzynę - jest oryginalny wacik. Centralnie punca z orzełkiem w koronie. Szukałem w encyklopedii uzbrojenia naszej armii sprzed 1939r., ale mogę iść w złym kierunku. Może ktoś ma wiedzę ?
Pozdrawiam.

Napisano
Dodam, że trafione pomiędzy Kutnem a Gostyninem, w tamtejszych lasach. Idę w kierunku oddziałów polskich uczestniczących w bitwie nad Bzurą.
Napisano
Rany abcd, dzięki ! Rok bym myślał i pewnie się nie domyślił. Dziękuję za link do ustawy. W sumie - fajny fant wyszedł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie