Skocz do zawartości

Guzik z '2'

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cztery opcje.

a). Nieregulaminowo wykonany z mosiądzu guzik polski z okresu 1815-31, taki jak cynowe.
b). Austria w okresie wojny m.in. z Xięstwem Warszawskim.
c). któryś z pułków zagranicznych w Grande Armee.
d). jakaś jednostka landowa - niemiecka.

zapewne jest to przełom XVIII/XIXw.
nie mam teraz pod ręką katalogu Fallou, ale wydaje mi się iż podobne guziki nosił 2. Pułk Szwajcarów w Wielkiej Armii, tylko z drugiej strony - tego typu uszka praktycznie nie pojawiały się w guzikach francuskich i sojuszniczych.

Posiadam podobny tyle że z czwórką, dokładnie taki sam konstrukcyjnie jeśli chodzi o ucho (lutowane cyną lub innym białym metalem), i ma dokładnie 19mm.

Jako przeciwnik tezy iż jest to guzik związany z Grande Armee, sprawdził bym Austrię, Kongresówkę, oraz wojska Bawarii, Saksonii i kilku innych Landów.

Moim cichym typem jest Austria z pocz. XIXw, co na Waszym terenie jest prawdopodobne - trasa przemarszu na W-wę..

Od jakiegoś czasu te guziki nie dają mi spać, wiem że w którymś muzeum jest gablotka i są takowe opisane jako austriackie, Kopijnik kiedyś podsyłał fotki ale na drugi dzień mi je wcięło.

jak będę miał chwilę - założę zbiorczy wątek i rozpocznę śledztwo.

pozdro ;-)
Napisano
tłoczona blacha i zalewane cyną uszko. Prawie identyk były też 4 ale z grubszej blachy i jakiś inny numer też chyba się trafił...
Pozdro
Napisano
Jeśli tak to krąg zawęża się do naszych z insurekcji lub coś z regimentów w armii Napoleona, gdyż pod Maciejowicami nie było prusaków i Austriaków a Rosjanie o ile mi wiadomo nie mieli numerowanych.
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie