bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2010 Autor Napisano 19 Sierpień 2010 Proszę o pomoc w identyfikacji tego guziczka - średnica 19 mm. Jakiś stary pruski?
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 ja nie dałem rady a mam identyko ino w gorszym stanie... widzę, że mi znowu po okolicy...;)
8total4 Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 cztery opcje.a). Nieregulaminowo wykonany z mosiądzu guzik polski z okresu 1815-31, taki jak cynowe.b). Austria w okresie wojny m.in. z Xięstwem Warszawskim.c). któryś z pułków zagranicznych w Grande Armee.d). jakaś jednostka landowa - niemiecka.zapewne jest to przełom XVIII/XIXw.nie mam teraz pod ręką katalogu Fallou, ale wydaje mi się iż podobne guziki nosił 2. Pułk Szwajcarów w Wielkiej Armii, tylko z drugiej strony - tego typu uszka praktycznie nie pojawiały się w guzikach francuskich i sojuszniczych.Posiadam podobny tyle że z czwórką, dokładnie taki sam konstrukcyjnie jeśli chodzi o ucho (lutowane cyną lub innym białym metalem), i ma dokładnie 19mm.Jako przeciwnik tezy iż jest to guzik związany z Grande Armee, sprawdził bym Austrię, Kongresówkę, oraz wojska Bawarii, Saksonii i kilku innych Landów.Moim cichym typem jest Austria z pocz. XIXw, co na Waszym terenie jest prawdopodobne - trasa przemarszu na W-wę..Od jakiegoś czasu te guziki nie dają mi spać, wiem że w którymś muzeum jest gablotka i są takowe opisane jako austriackie, Kopijnik kiedyś podsyłał fotki ale na drugi dzień mi je wcięło.jak będę miał chwilę - założę zbiorczy wątek i rozpocznę śledztwo.pozdro ;-)
bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2010 Autor Napisano 19 Sierpień 2010 Dobre i takie info ;) Szkoda, że guzik w fatalnym stanie...
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 tłoczona blacha i zalewane cyną uszko. Prawie identyk były też 4 ale z grubszej blachy i jakiś inny numer też chyba się trafił...Pozdro
kopijnik2 Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 jestem przekonany, że była to fotka gabloty z muzeum w Maciejowicach...
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 Jeśli tak to krąg zawęża się do naszych z insurekcji lub coś z regimentów w armii Napoleona, gdyż pod Maciejowicami nie było prusaków i Austriaków a Rosjanie o ile mi wiadomo nie mieli numerowanych.
kopijnik2 Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 martianiejeszcze raz trzeba będzie popatrzeć na owe eksponaty"dopiero porównać...mogą być chorągiewkowate początki - zakończenia" cyfr...
kopijnik2 Napisano 21 Lipiec 2012 Napisano 21 Lipiec 2012 w tej chwili leci odcinek z BnMi pod koniec będzie (chyba) ten guzik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.