Skocz do zawartości

apel i prośba przy otwarciu muzeum!!!

skullmen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie i panie:) od 2 lat ubiegłem się o budynek od miasta Ełk. po długich negociaciach podlizywaniu sie doszło do porozumienia stron :) otrzymałem budynek przy kolei wąskotorowej oraz plac 300m2. Chce otworzyc tam muzeum . posiadam sporo militari maszyn oraz urządzen ale to i tak nadal mało . Mam wsparcie zwiazku strzeleckiego strzelec oraz kombatantów:). Moja prośba i pytanie czy nie macie zbędnych eksponatów , lub czy macie ochote wystawic swoja kolekcje , przyjme wszystko !!! paru kolekcjonerów juz wyraziło chec na wystawienie swoich zbiorów. Pomieszczenie jest monitorowane ma stalowe drzwi itp wiec nie ma strachu ze ktos sie włamie. teraz jestem w trakcje pisana regulaminu i załatwianiu formalnosci. Z Góry serdecznie dziekuje za odpowiedz i pomoc!!!
Napisano
Pomieszczenie dostalismy ok 100m2 wiec jest gdzie ustawiac szafy i regały :) powiem tak :) ziarko do ziarnka i zbierze sie miarka , kazdy eksponat sie liczy czy to łuska czy jakis wykopek :) tematyka bedzie nastepujaca : rosja carska i pózniejsze okresy, niemcy 1 i 2 swiatowa oraz polska ( tu kombatancji beda szalec) ogólnie militarka dokumenty fotografia tamtych lat . duzo tego ale cos trzeba pokazac.
Napisano
zalezy ile tego jest mozemy spisac co przekazujesz luz wypozyczasz umowa lub cos wpodobie . narazie nie wiem jak to sie robi pod wzgledem prawnym .mozna przekazac poczta itp. jak nie daleko mam samochód moge podiechac.
Napisano
Jeśli chodzi o przekazanie eksponatów to można złożyć w depozyt. Pisze się PROTOKÓŁ PRZYJĘCIA EKSPONATÓW W DEPOZYT".
Zwrot następuje na każde życzenie właściciela. Ja część swoich fantów tak właśnie przekazałem.
Pozdrawiam.
Napisano
@skullmen wstrzymaj trochę konie. Póki nie masz papierka z MKiDN możesz wpaść w pułapkę prawną. Nie wolno Ci gromadzić rzeczy broniopodobnych. Musisz spełnić pewne wymogi opisane w rozporządzeniach. Przyjmowanie darowizn oraz depozytów do muzeum nie jest takie proste jakby się wydawało. Osobiście radzę, wstrzymaj się na razie.
Napisano
wiem wiem ja tylko pytam wstepnie czy moge liczyc na jakies poparcie czy pomoc , papierowej roboty jest cała masa i wykopie sie z tego pewnie za pare mies . dzieki pomocy wielu osób znających sie na prawie i działających np w muzeum lub innej izbie pamieci narodowej mam duze wsparcie i nie podchodze do tego od duupy strony . wszystko powoli i starannie .Pozatym dobrze wiedziec kto i co moze udostepnic .
Napisano
Ja jeszcze o wypożyczaniu fantów". Otóż w zeszłym roku byłem na takiej wystawie w miejscowym muzeum, prócz tego że miejscowy poszukiwacz wystawił swoje zbiory-był obecny na całym trwaniu wystawy przez dwa dni. Wszystko przebiegło sprawnie, służył zawsze ciekawą informacją i opowieściami z kopania :) Także pomysł ciekawy i wiem że może wypalić.
Napisano
tez tak mysle , muzeum powinno byc otwarte na nowe pomysły i róznego typu wystawy , ogólnie jest tak ze 1 osoba przychodzi tylko raz poogląda i juz tam predko nie wraca bo cały czas jest to samo a jak beda inni wystawcy chetnie kazdy wróci zeby zobaczyc nowe zbiory.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie