Ostoja Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2010 witam W n-rze 32/2010 Tygodnika Siedleckiego ukazał sie artykuł o wyzwoleniu Siedlec w 1944r.na stronie 2 czytamy: (...) przebieg wydarzeń sprzed 66 lat przypomniał prezes Powiatowej Rady Kombatan-tów. - W godzinach rannych 31 lipca 1944 roku do Siedlec wkroczyli żołnierze I Frontu Białoruskiego wraz z żołnierzami I Dywizji imienia Tadeusza Kościuszki – przypomniał R. Chraniuk."Ciekawe gdzie tego pana uczyli historii bo tego nie da sie podpiąc pod przejęzyczenie. Ludzie czytaja i bzdury sie rozsiewaja...A naprawde to było tak: 31 lipca 1944 r. 1 DP im.T. Kosciuszki zajeła pozycje do zasadniczego forsowania Wisly w poblizu Dęblina, które faktycznie nastapiło w nocy z 1 na 2 sierpnia 1944. I tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Sierpień 2010 Share Napisano 16 Sierpień 2010 I napisałeś, oczywiście, sprostowanie-poprawną wersję, i wysłałeś ją do redakcji gazety?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2010 Licze na to ze juz mnie ktos wyprzedził bo od opublikowania mineło sporo czasu. Zreszta watpie czy ukazało by sie sprostowanie. Dla władz gazety to moze byc blahostka. Ja nie odzywałbym sie w ogole, gdyby nie to ze od wielu lat interesuje sie XX-wieczna historia WP i rażą mnie takie błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.