Skocz do zawartości

blaszki austro- węgry i guzik

werewolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wszystko jest związane z Honwedem, plakietka może być kappenabzeichen, a guzik urzędniczy lub oficerski, bo szeregowi mieli gładkie.

Okres IWŚ.
pozdro.
Napisano
dzięki za odp
nie znalazłem tej plakietki z kappenabzeichen ani podobnej z takim motywem.. :/

a ta druga blaszka?
czy to może być blaszka z nazwiskiem ? kojarzy ktoś ten język ?:)
Napisano
Język jest węgierski.

MAGYAR KIRALY
HONWEDSEG

coś w stylu Wojska Węgiersko-Królewskiego Honwedu ".

Honved były to jednostki Królestwa Węgier, na zasadzie obrony krajowej, które nie wchodziły w skład armii wspólnej CK, tylko walczyły pod godłem korony Św. Stefana.

ps. tej kapy/blachy trzeba poszukać w fantach zwiazanych z M-k Honved'em.

pozdro.
Napisano
Te klamoty jażeli zostały znalezione razem pochodzą raczej z okresu 2 wojny.świat, 1 plakietka to emblemat na czapkę,
Napisano
Napis na tabliczce to -Magyar Kiraly Honvedseg- czyli Węgierska Armia Królewska , służyła ona może do oznacza mienia wojskowego.
Napisano
dzięki za wszelkie informacje
szkoda że podniszczone te blaszki...
jakby ktoś znalazł konkretnie fotkę tej blaszki na czapkę to byłbym wdzięczny - czemu to miało służyć?
woj. koszalińskie/zach-pom
Napisano
o super :)
dzięki

średnio znam węgierski ... podejrzewam że L na niej znaczy Levente a co to z kolei znaczy?

to oznaczenie jakiejś jednostki?
Napisano
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/img_6974.jpg

to dam tu jeszcze ...
co znaczą te wybicia na tym pudełeczku? wie ktoś?
Napisano
Pod linkiem powyżej jest dokładnie opisane co kodowały otwory w tabelkach na klapkach nieśmiertelnika,jest nawet chyba wyszukiwarka kodów, węgierskiego nie znam ni w ząb a z translatora google wychodzą brednie.Może jakimś cudem zajrzy tu ktoś kto cokolwiek kuma po madziarsku i przetłumaczy.
Napisano

Mniej więcej to tak wygląda z 10 cyfr pierwsze 4 to numer rejestru dzielnicy (komitatu?) nastąpne 2 to 2 ostatnie cyfry roku urodzenia,ostatnie 4 to numer rejstracji urodzeń .Znakiem tego na blaszce powyżej numer rejestru Dzielnicy to 2194 końcówka roku ur. to 13-charakterystycznie położone pomiądzy pionowymi pofalowynymi liniami,ostatnie 4 cyfry to 0022

Napisano
Skorzystałem z wyszukiwarki kodów na madziarskiej stronie i wpisałem dane z blachy powyżej czyli 2194/13 wynika że właściciel urodził się w 1913 wmiejscowośći-Szamosszag powiat-Meteszalka ,komitat-Szetmar Ugocsa es Bereg,
Napisano
werewolf odczyść swój destrukt szkaplerza może da się coś odczytać dla treningu nowej umiejątnośći https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/img_6974.jpg
Napisano
musi być 10? więc tu troche brakuje.. może coś wyjdzie jeszcze..

a mam jeszcze inny tu jako nr od razu...
2146/19/0247
jak coś nie tak to wrzucę fotkę..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie