Skocz do zawartości

X-Terra 70 tryb prospecting st.cewka

pmf1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, proszę wszystkich o pomoc w kwestii tego trybu. Jest to tryb powiedzmy statyczny w tym wykrywaczu, ale sam chodząc wiele razy nie miałem okazji z niego korzystać i nie mam tu żadnej praktyki. Podobno jest to (była) jakaś nowość i przed rokiem wielu ludzi sobie to chwaliło. Na czym polega dyskryminacja w tym trybie oraz jak w praktyce wygląda identyfikacja przedmiotu. Liczę tylko na rzeczowe-praktyczne uwagi, teoria mnie nie interesuje. Za pomoc z góry dziękuję.
Napisano
Dyskryminację ustawiasz w skali od 0 do 20. Najlepiej poeksperymentuj a sucho" żeby zobaczyć jak to funkcjonuje. Wartości powyżej 10 wpływają nieco na zasięg. Ten tryb funkcjonuje podobnie jak w wykrywaczu PI także nie ma identyfikacji. Po prostu kopiesz to czego nie zdyskryminowałeś a jest sygnalizowane dźwiękiem. Ponieważ jest to tryb pół-statyczny, pomaga Ci także określenie wielkości celu.

Pozdrawiam

VW
Napisano
dzięki, właśnie przy jakimś wyjściu będę musiał to potrenować. Jak do tej pory zawsze chodziłem na dynamicznym i nie testowałem prospoctingu.
Napisano
ace taki sygnał daje rozumiem na kolor, czy może tak brało ten kapsel? nigdy nie chodziłem z tym sprzętem. Poza tym cewka w ace jakaś konkretna.
Napisano
Na początku mojej przygody z siedemdziesiątką zachwycałem się potencjałem drzemiącym w prospectingu, nie tylko ja z resztą.Robiłem próby na sucho, na mokro,w ziemi i w powietrzu.I przyznam się szczerze - cud to to nie jest.
Jakakolwiek dyskryminacja to raczej pobożne życzenie.Z tego względu używać tego można tylko na ultraczystym terenie, gdzie każdy metal jest pożądanym fantem.No w końcu prospecting powstał na pustynie do szukania samorodków.Gdyby choć trochę nadawał się do naszej, polskiej militarki, viking z pewnością by o tym wspomniał na swojej stronie.

Ja używam prospectingu tylko do namierzania zgubionych sygnałów i czasem, rzadko, do ogólnego sondowania terenu - pod lodem, albo w krzakach.
Napisano
Ten tryb trzeba zrozumieć, poznać i polubić a do tego potrzebna jest po prostu cierpliwość i najlepiej wcześniejsze doświadczenia z wykrywaczami typu PI. Maskowanie żelaza działa świetnie i w chwili gdy opanujemy niuanse tego trybu, zwłaszcza różnice w momencie ucinania" dźwięku, efekty potrafią nieźle zaskoczyć. Do Prospectingu zdecydowanie polecam zaopatrzenie się w profesjonalne słuchawki.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Ooooo, po opiniach widzę, że kupując x-terrę 505 niewiele straciłem w stosunku do 705, skoro ten prospecting to taka lipa, nie opłaca się dopłacać 600 zł jak widzę :)
Napisano
wątek się widzę rozwinął, a jednak kolego wiele straciłeś. Moim zdaniem ten tryb daje radę. To ucinanie dźwięku jeszcze muszę lepiej poznać, ale zasięg 1 klasa.
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Napisano
pastuszek - złośliwości zostaw lepiej na forum swojego gliwickiego guru, gdzie pasują pięknie do całości. Tego samego forum na którym zachwycacie się najnowszym Minelabem - Excaliburem PRO:))

Z Prospectingiem warto eksperymentować w różnych terenach i absolutnie nie traktować jako czegoś wyłącznie na głębokie cele i tereny niezaśmiecone.
Filmik powinien nieco pomóc, ale i tak pewnie nie wszystkim;-)
http://www.youtube.com/watch?v=9P6sSjecU-A

Pozdrawiam

VW
Napisano
pastuszek
Właśnie się wyłoniła. :)
Musisz po prostu go poznać.Jak dla mnie rewelacja.Ja akurat znajdowałem na tym trybie głęboko położone odznaki,ale w sumie tego szukam.:)
Ja od początku uzywałem tego trybu i naprawde doceniam jego klase.Powiem więcej,na chwile obecną nie kupowałbym zadnej niższej x-teery.Własnie o prospecting.
Troche prób w terenie,chodzenia i wtedy powiesz-ekstra sprawa z tym prospectingiem. :)

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Odznaki?W innym wątku było ''odznaka'':-)
No w sumie fajnie, że Ci się podoba- używasz prospectingu jako podstawowego, czy na dorżnięcie miejscówki wyczesanej dynamikiem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie