pmf1 Napisano 13 Sierpień 2010 Autor Napisano 13 Sierpień 2010 Witam, proszę wszystkich o pomoc w kwestii tego trybu. Jest to tryb powiedzmy statyczny w tym wykrywaczu, ale sam chodząc wiele razy nie miałem okazji z niego korzystać i nie mam tu żadnej praktyki. Podobno jest to (była) jakaś nowość i przed rokiem wielu ludzi sobie to chwaliło. Na czym polega dyskryminacja w tym trybie oraz jak w praktyce wygląda identyfikacja przedmiotu. Liczę tylko na rzeczowe-praktyczne uwagi, teoria mnie nie interesuje. Za pomoc z góry dziękuję.
samgnus Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 Witam! Przy tym sprzęcie wystarczy minimalne zaangażowanie w terenie i własne obserwacje.Pozdrawiam!
VanWorden Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 Dyskryminację ustawiasz w skali od 0 do 20. Najlepiej poeksperymentuj a sucho" żeby zobaczyć jak to funkcjonuje. Wartości powyżej 10 wpływają nieco na zasięg. Ten tryb funkcjonuje podobnie jak w wykrywaczu PI także nie ma identyfikacji. Po prostu kopiesz to czego nie zdyskryminowałeś a jest sygnalizowane dźwiękiem. Ponieważ jest to tryb pół-statyczny, pomaga Ci także określenie wielkości celu.PozdrawiamVW
pmf1 Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Napisano 14 Sierpień 2010 dzięki, właśnie przy jakimś wyjściu będę musiał to potrenować. Jak do tej pory zawsze chodziłem na dynamicznym i nie testowałem prospoctingu.
Cpt.Nemo Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 http://www.youtube.com/watch?v=Z-pDGt0yVUk&feature=relatedPouczajace bardzo :)
pmf1 Napisano 18 Sierpień 2010 Autor Napisano 18 Sierpień 2010 ace taki sygnał daje rozumiem na kolor, czy może tak brało ten kapsel? nigdy nie chodziłem z tym sprzętem. Poza tym cewka w ace jakaś konkretna.
pastuszek Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 Na początku mojej przygody z siedemdziesiątką zachwycałem się potencjałem drzemiącym w prospectingu, nie tylko ja z resztą.Robiłem próby na sucho, na mokro,w ziemi i w powietrzu.I przyznam się szczerze - cud to to nie jest.Jakakolwiek dyskryminacja to raczej pobożne życzenie.Z tego względu używać tego można tylko na ultraczystym terenie, gdzie każdy metal jest pożądanym fantem.No w końcu prospecting powstał na pustynie do szukania samorodków.Gdyby choć trochę nadawał się do naszej, polskiej militarki, viking z pewnością by o tym wspomniał na swojej stronie.Ja używam prospectingu tylko do namierzania zgubionych sygnałów i czasem, rzadko, do ogólnego sondowania terenu - pod lodem, albo w krzakach.
VanWorden Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 Ten tryb trzeba zrozumieć, poznać i polubić a do tego potrzebna jest po prostu cierpliwość i najlepiej wcześniejsze doświadczenia z wykrywaczami typu PI. Maskowanie żelaza działa świetnie i w chwili gdy opanujemy niuanse tego trybu, zwłaszcza różnice w momencie ucinania" dźwięku, efekty potrafią nieźle zaskoczyć. Do Prospectingu zdecydowanie polecam zaopatrzenie się w profesjonalne słuchawki.PozdrawiamVW
BRAT_MIH Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 Ooooo, po opiniach widzę, że kupując x-terrę 505 niewiele straciłem w stosunku do 705, skoro ten prospecting to taka lipa, nie opłaca się dopłacać 600 zł jak widzę :)
pmf1 Napisano 19 Sierpień 2010 Autor Napisano 19 Sierpień 2010 wątek się widzę rozwinął, a jednak kolego wiele straciłeś. Moim zdaniem ten tryb daje radę. To ucinanie dźwięku jeszcze muszę lepiej poznać, ale zasięg 1 klasa.
pastuszek Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Ani jeden użytkownik???Nikt nie poznał się się na ósmym cudzie świata?Tępy naród:-)))
VanWorden Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 pastuszek - złośliwości zostaw lepiej na forum swojego gliwickiego guru, gdzie pasują pięknie do całości. Tego samego forum na którym zachwycacie się najnowszym Minelabem - Excaliburem PRO:))Z Prospectingiem warto eksperymentować w różnych terenach i absolutnie nie traktować jako czegoś wyłącznie na głębokie cele i tereny niezaśmiecone. Filmik powinien nieco pomóc, ale i tak pewnie nie wszystkim;-)http://www.youtube.com/watch?v=9P6sSjecU-APozdrawiamVW
pastuszek Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 No to poczekamy dalej, może z tych eksperymentów wyłoni się jedna osoba, która pojmie głębię tego trybu...
Zwierzu Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 pastuszekWłaśnie się wyłoniła. :)Musisz po prostu go poznać.Jak dla mnie rewelacja.Ja akurat znajdowałem na tym trybie głęboko położone odznaki,ale w sumie tego szukam.:)Ja od początku uzywałem tego trybu i naprawde doceniam jego klase.Powiem więcej,na chwile obecną nie kupowałbym zadnej niższej x-teery.Własnie o prospecting.Troche prób w terenie,chodzenia i wtedy powiesz-ekstra sprawa z tym prospectingiem. :)PozdrawiamZwierz
pastuszek Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 Odznaki?W innym wątku było ''odznaka'':-)No w sumie fajnie, że Ci się podoba- używasz prospectingu jako podstawowego, czy na dorżnięcie miejscówki wyczesanej dynamikiem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.