Skocz do zawartości
  • 0

saperka, korek od wlewu i inne

Rosforek

Pytanie

Napisano

proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów

przedmiot nr 1:
Saperka , pytanie tylko jaka?
na saperce jest sygnowanie ale rdza zrobiła swoje:-[ 2 albo 3. Wydaje mi się, że to polska saperka gdyz tą co kopię (88), wygląda podobnie tylko dół trochę inaczej wygląda i dłuższa jest rura do obsadzania. Ale pewien nie jestem, wolę spytać specjalistów;]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przedmiot nr 9 to fragment zapalniczki elektrycznej (takiej na kablu) do zapalania gazu w kuchenkach gazowych - czyli dobrze myślałeś, zaś korek od chłodnicy typuję ciągnik rolniczy bądź ciężarówkę STAR, Jelcz, ewentualnie Żuk, Nysa, ale nie Syrena a już na pewno nie Trabant bo ten był chłodzony powietrzem.
Napisano
dzięki Hebda;]

ja wpadłem na taki trop: wahadełko do poszukiwania żródeł podskurnych wody lub ten przedmiot miał zastosowanie takie jak napisałeś.

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=239402#239406

w tym wątku napisał getton: Co do rączki, to chyba jest wahadełko do poszukiwania żródeł podskurnych wody celem obrania optymalnego miejsca do kopania studni...a kształt jest wymysłem artystycznym producenta..."

pozdrawiam
Napisano
Sprostowanie, rozmiar wskazuje na pojemność silnika ok. 300ccm lub więcej (a więc na pewno nie motorower). Może coś z tych: Syrenka, Trabant, Dzik?
Napisano

proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów

przedmiot nr 1:
Saperka , pytanie tylko jaka?
na saperce jest sygnowanie ale rdza zrobiła swoje:-[ 2 albo 3. Wydaje mi się, że to polska saperka gdyz tą co kopię (88), wygląda podobnie tylko dół trochę inaczej wygląda i dłuższa jest rura do obsadzania. Ale pewien nie jestem, wolę spytać specjalistów;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie