tataminiakus Napisano 12 Sierpień 2010 Autor Napisano 12 Sierpień 2010 Może ktoś z szanownych forumowiczów wie coś na temat tego znaczka? Mocowanie mosiężna nakrętka na gwintowanym sztyfcie, średnica znaczka w przybliżeniu ok. 30 mm. Jedyny podobny graficznie znak znalazłem w googlach przy wyszukiwaniu grafiki z hasłem czerwoni kosynierzy" (takie samo koło zębate, taki sam młot i kosy, lecz bez czaszki, zamiast SBS widniał WRN).Pomimo usilnych poszukiwań nie znalazłem nic więcej. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu zagadki.Pozdrawiamtataminiakus
tataminiakus Napisano 12 Sierpień 2010 Autor Napisano 12 Sierpień 2010 Myślałem, że się załadowało, ale widać nie...Już się poprawiam.
HASAG40 Napisano 12 Sierpień 2010 Napisano 12 Sierpień 2010 moze to jakas odznaka rosyjskich ochotnikow?sturm batalion?
abcd Napisano 12 Sierpień 2010 Napisano 12 Sierpień 2010 Prędzej odznaka jakiejś socjalistycznej bojówki z okresu Rep.Weimarskiej.
tataminiakus Napisano 12 Sierpień 2010 Autor Napisano 12 Sierpień 2010 Czerwony kolor, młot, tryby koła zębatego świadczą (tak mi się wydaje) o lewicowym pochodzeniu odznaki. Natomiast kosy postawione na sztorc są dla mnie ludowe, ale również bardzo polskie... nie szukałbym za granicą.Proszę zaglądnąć tutaj:http://pliki.mlodzisocjalisci.pl/majrys/PPS_obraz/wrn.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.