Skocz do zawartości
  • 0

oznaczenie K.D na mapie

danielka

Pytanie

Napisano
tak jak w temacie oznaczenie te widnieje na pewnym pustkowi. Samo K.D oznacz jakiś pomnik historii" ale nad nim jest wyrażenie Schanze ,według moich tłumaczeń Schanze oznacza stodoła, ale miałoby jakiś sens to oznaczenie?? pomnik historii-stodoła raczej nie pasuje. Liczę na pomysły pozdrawiam

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a po mojemu :

Schanze - szaniec, szańcowy

stodoła - Scheune
stodoła na siano - Heuscheune
stodoła do suszenia tytoniu - Tabakscheune
stodoła polowa - Feldscheune

http://www2.ling.pl/index.html

-pozdro-
Napisano
Jeżeli na takie miejsca chcesz wejść bez wykrywki to spoko, raczej nie powinno być problemu.
Jeżeli z wykrywaczem, to poproś jakiegoś archeologia żeby Ci wytłumaczył w którym miejscu jest najlepiej poszukać.
Wtedy zrozumiesz...........
Napisano
tylko ja mieszkam na wsi. do mnie nawet archelodzy nie docieraja wiec wybaczcie, takie miejsca nawet w żadny psosb nie sa zabezpieczone, nawet starsi ludzie o tym miejscu nie wiedza
Napisano
Plusem dla Ciebie jest to że najpierw pytasz zanim przetrzepiesz dany teren (dasz do ID) i wtedy zadajesz pytania.

K.D. Schanze - tak na M-blattach są oznaczone grodziska.

Jest tam CAŁKOWITY ZAKAZ jakichkolwiek poszukiwań. Mogą to robić tylko i wyłącznie nasi serdeczni koledzy i przyjaciele - archeolodzy. :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie