Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie o łuskę stalową +/- 40mm

--T--   Salamander

Pytanie

Napisano

Witam, wpadła mi w ręce ostatnio taka łuska. Chciałem dowiedzieć się z czego była wystrzeliwana, jakie państwo używało tego typu amunicji ? Średnica przy wylocie to około 40mm, średnica podstawy: 62mm, długość łuski 31cm. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Gwoli ścisłości bo bzdety piszecie;

to niemiecka łuska 40 x 311R do 4cm Flak 28.
Produkowano łuski tak mosiężne jak i stalowe, Węgry również produkowały tę amunicję dla Niemiec. Sami Niemcy nigdy nie produkowali tych armat 40mm (w wersji polowej) tylko eksploatowali egzempl. Węgierskie (M36) zdobyczne Polskie, a nawet Brytyjskie, wykorzystywali również amunicję produkcji Własnej, Węgierskiej jak i z powodzeniem zdobyczną.
Pocisk na zdjęciu jak najbardziej jest od kompletu -jest to w sumie bardzo rzadki pocisk przeciwpancerny, gdyż nie jest on opisany w instrukcjach. Produkowano je dla Kriegsmarine, fabryka ENZ. Zapalnik denny Bd.Z 42a.

Po więcej informacji odsyłam na nowo powstałe forum Artyleryjskie" ;)

http://amunicja.nazwa.pl/forum/index.php?

Pozdrawiam.
Napisano
hola hola

Łuska ok !
Ale pocisk na bank nie wegierski na bank ja nawet podobieństwa nie widzę
Wegierski ma czepic balistyczny a tu na twoim widać ze monolit kawał stali
Napisano
Powiem tak: pocisk i łuska zostały znalezione w jednym miejscu. Dlatego wydaje mi się że jest to zestaw". Poza tym takich łusek i pocisków zarówno jednolitych stalowych jak i z czepcami balistycznymi (takimi jak te w linkach) było tam pełno. Zastanawia mnie jedynie to że łuski w linkach są mosiężne a moja jest stalowa, choć to zapewne efekt końcowo wojennych braków surowca.

Pozdrawiam Salamander
Napisano
Zgadza się jednak ten niebieski kolor skojarzył mi się z amerykańcem aleeeeeeeeee ... jednak niemiaszki też malowali na niebiesko - pocisk jest od komletu
4cm P.Sprgr L'spur.Zerl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie