adrian950 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 Witam was ponownie czytalem watki ale teraz mam dylemat bo roznie pisza zalaczam fotke posmarowalem je wd 40 jest troche rdzy takiej nie do zdracia co widac na 2 po leweji teraz mam ostanie pytanko czym je zakonserwowac aby dalej poprostu nie wychodzila rdza do wyboru mam tak1.Wosk pszczeli (chyba nie wolno ich wtedy dotykac to do d..)2.Smar Maszynowy 3.Smar grafitowy4.WD-405.Wasze propozycje DZiekuje i pozdrawiam adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Balistol albo smar firmy Napier, są porównywalnePozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 ten 2 smar chyba lepszy ale czekam na dalsze propozycje i dziekuje wezme to pod uwage xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Wazelina bezkwasowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 Wazelina bezkwasowa. a mozesz mi wiecej o niej powiedziec i swoje doswiadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 http://www.4komma5.com/bilder/produkte/normal/15_1.jpgW Polsce raczej trudno taką dostać, ale od biedy nada się kosmetyczna(i jest tańsza). Nie powoduje wżerów, powłoka typowa dla wazeliny(biało-przezroczysta) wygląda to z pewnością estetyczniej niż smar maszynowy, poza tym rekomendowana mi przez poważnego kolekcjonera bagnetów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 ja smaruje oliwka do ciała :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 http://allegro.pl/item1155805610_wazelina_techniczna_bezkwasowa_1kg.html a taka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Będzie. O ile to prawda że bezkwasowa...;) Słyszałem też o stosowaniu oleju silikonowego, ale nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 a ty dlugo juz uzywasz tej wazeliny i 1 natrzesz robi sie powloka i nic juz nie trzeba robic poniewaz jak to kupie to mam troche rdzy na 2 bagnecie po lewej i natrzec to poprostu i juz nie bedzie rdzewiec jak zrobi sie powloka czy spowolni jak to jest;) dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Tylko lakier wytrzymuje dotykanie :) Wosk, smar czy inna wazelina wymaga wymiany po dotknięcu. Polecam bawełniane rękawiczki. Oleje do konserwacji broni ładnie się sprawdza, co kilka miesięcy przesmarować i tyle. Wosk wymieniałe kiedyś na szabli który był jeszcze przedwojenny! I spełnił swoje zadanie jak i spełnia obecnie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Panowie,tą pochwę potraktowałem tylko WD 40 ale rdza wyłazi,co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 NadW... - jeżeli mogę wyrazić własną opinię, to WD 40 - to badziew.Jako odrdzewiacz może dobry, ale nie chroni i nie koserwuje.cytat z Cyra :Oleje do konserwacji broni ładnie się sprawdza, co kilka miesięcy przesmarować i tyle."tę metodę stosuję - olej do broni mam na litry :)poza tym, to sama przyjemność raz na jakiś czas przejrzeć przedmioty, ocenić stan i zabezpieczyć ponownie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 23:30 21-07-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 No właśnie :)A nie chce go ostro" traktować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Dzięki mam znajmego trepa to mi wyniesie.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Wd 40 stosowałem do czyszczenia sztucera,niemieckiej firmy Frankonia.Jeśli lufki dobrze nie doczyściłem/wytarłem/ z tego specyfiku za dwa tygodnie była czerwona,za pieć miała wżery na gwincie.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Wazelina tzw.techniczna zdecydowanie lepsze walory konserwujące,ale również bez przesady.Wyczyścić i obserwować.Tak jak ze wszystkim.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 a jak np. raz naloze walzeline i nie bede macal" to co ile trzeba zmieniacz to:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Będziesz widział. Jak się zetrze, jeśli się ruda zacznie pojawiać, jak Ci bardzo kurzu nałapie... Nie da się zakonserwować adin nawsiegda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 adin nawsiegda ????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Naswsiegda > z rosyjskiego, na zawsze. Za moich szkolnych czasów język rosyjski był zwykle traktowany jako zło konieczne. Z perspektywy widze że brak znajomości owego języka to jednak kalectwo. Może faktycznie już stary jestem i nie mam racji, bo na zmywaku w Londynie to zbędna umiejętność.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Drugi Wojtek pracuje w drukarni gdzie miedzy innymi drukuje się pisma na rosyjski rynek,Czasem z naszego kręgu zainteresowań :) Ruski z podstawówki się jednak na coś przydał2 Wojtek. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 znam minialne ruskiego poniewaz jestem rocznik 95:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Ja 82 ale czuję się na dużo mniej :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Dobra rada,naucz się Ruskich liter,to takie trudne nie jest,a w zbieractwie" nieraz Ci się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.