Skocz do zawartości

Ostatni bunkier komendanta Festung Breslau

Rekomendowane odpowiedzi

Czy cokolwiek z tego bunkra pozostało, oprócz wejścia?
http://www.nasz.wroclaw.pl/festungbreslau/wejscie.htm
Czy jakies podziemia pod tym skwerem pozostały ?
http://www.nasz.wroclaw.pl/festungbreslau/biblioteka1.htm

Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?

Byłbym wdzięczny za info

Z tego co mi wiadomo to nie było tam żadnego bunkra, po prostu zwykła piwnica prowizorycznie wzmocniona. Żadnych specjalnie wybudowanych podziemni tam nigdy nie było.
A zostały całe piwnice które zbytnio zniszczone nie były w przeciwieństwie do pięter.
a pod skwerkiem są tylko fundamenty stojących niegdyś tam budynków i zasypane piwnice.
Kwatera ta bunkrem była raczej nazywana propagandowo niż stan faktyczny.

Zostało i to dużo, gdyż jego siedziba mieściła się w obecnym gmachu biblioteki, natomiast na skwerze znajdowały się budynki mieszkalne. Pamiątek po kwaterze miało się zachować sporo jednakże zawieruszyły się po wojnie. Jedynie co miało pozostać to biurko komendanta Festung Breslau" na którym to rozkładał mapy i planował obronę. Podobno ma się znajdować do dziś w tym gmachu ale czy to prawda trudno powiedzieć tak słyszałem. Natomiast prawdą jest że znaleziono po wojnie teczkę z dokumentami i rozkazami która także znajduje się w tej bibliotece. Jednakże nie wiem czy znaleziono ja w budynku biblioteki czy też w innym miejscu.

Hmm...

Ahlfen i Niehoff w swoich wspomnieniach Festung Breslau w ogniu" baaaardzo delikatnie wspominają stanowisko bojowe Na Piasku.

W zasadzie adres" pada w dwóch momentach- gdy wspominają, iż porucznik Seewann ( z batalionu Tenschera ) został odkomenderowany ze sztabu aby wykonać takowe stanowisko i drugi raz, gdy wspominają o przeniesieniu stanowiska bojowego ze Wzgórza Leibicha do podziemi BU na Piasku ( ograniczają się do wzmianki o konieczności przygotowania systemu łączności ).

I tak, jak cokolwiek piszą o przystosowaniu WLeibicha do pełnionej roli, tak o Piasku cisza... Może to świadczyć, iż poza systemem łączności nie dokonano większych udoskonaleń.

Bo na przygotowania nie było czasu, dodatkowo jako budynek użyteczności publicznej posiadał zapewne zgodnie z przepisami prowizoryczny schron przeciw lotniczy w piwnicy. co w zupełności powinno wystarczyć dodatkowo jest to dość masywny budynek o grubych ścianach i stropach który zupełnie wystarczał na trafienia przez artylerie średniego kalibru jak i pojedyncze trafienia cięższego kalibru, czy tez mniejszych bomb lotniczych. Jednym z przygotowań było pozbycie się księgozbioru jaki tam zgromadzono przenosząc go do sąsiedniego kościoła, aby zmniejszyć jego narażenie na pożar.

• 2 years later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie