dimmu66 Napisano 12 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2010 Mam pytanko do znawców tematu:czy insygnia żandarmerii ss rózniły sie od np WH? Chodzi mi o to czy mieli identyczne ryngrafy, cuffbandy? W sklepie (znanym) widziałem np. ryngrafy z runami ss i cuffbandy z napisem fieldgendarmerie ss. czy to ma jakieś potwierdzenie historyczne czy to tylko adosna twórczość"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Ryngrafy były identyczne z tymi, jakich używała Feldgendarmerie WH. Wg regulaminu z 1942 roku orzeł SS na lewym ramieniu miał być zastąpiony orłem żandarmerii, ale rzadko różnie to bywało. Od 1942 r. cuffband był czarny, z napisem SS-Feldgendarmerie. Standardowo noszono naramienniki z pomarańczową waffenfarbe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 12 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2010 Wielkie dzięki za fachowa i zwięzłą informację.Czyli te ryngrafy z runami to wytwór wyobraźni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Ryngrafy z runami to nie jest wytwór wyobraźni, jednakże przeznaczenie ich jest zgoła inne. Do informacji przedmówcy dodac by warto, że po 1944 roku, noszenie opaski SS Feldgendarmerie, zostało wycofane w ogóle, tymczasem opaska żandarmerii wg. wzoru armii noszona była pomiędzy rokiem 1940 a 1942, często jak dowodzą zdjęcia pod opaską dywizyjną. co do orła na ramieniu to niestety było odwrotnie - do roku 1942 obowiązywał orzeł wzoru policyjnego w kolorze pomarańczowym (znowu fotografie pokazują, że jak zwykle w ss to nie było takie oczywiste). Po roku 1942 godło naramienne wzoru SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 12 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2010 W takim razie które formacje(jednostki) nosiły ryngrafy z runami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Ryngraf z symbolem rodzaju wojsk, formacji etc. nosił zawsze chorąży pocztu sztandarowego (czyli ten który niósł sztandar), takoż samo było i w ss. Skłaniam się ku poglądowi, że ryngrafy takie w użyciu były mniej więcej do roku 1939, później nie było już okazji do defilad z pocztem sztandarowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.