Cronos Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Napisano 11 Lipiec 2010 Witam, dostałem takie znaczki pocztowe, jak widać mają pozmieniane ceny. Co to oznacza? Kiedy to zostało zrobione? Czy powoduje to jakiś wzrost wartości tych znaczków? Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.Pozdrawiam
Cronos Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Napisano 11 Lipiec 2010 Witam, dostałem takie znaczki pocztowe, jak widać mają pozmieniane ceny. Co to oznacza? Kiedy to zostało zrobione? Czy powoduje to jakiś wzrost wartości tych znaczków? Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.Pozdrawiam
Aliens Napisano 11 Lipiec 2010 Napisano 11 Lipiec 2010 pewnie była jakas podwyzka cen za usługi pocztowe i jak to wiadomo poco produkowac nowe jak mozna podniesc cene hehe
Jacek.Ant. Napisano 11 Lipiec 2010 Napisano 11 Lipiec 2010 Ten z przedrukiem z 6,50 na 10 zł pochodzi z 1982 ,a pozostałe z 1972r.Według katalogu Fiszera z 99 roku wartośc to 10 groszy sztuka,i raczej cena jest nadal aktualna bo znaczki w tamtych czasach drukowano w wysokich nakładach.Przedruki stosowano wtedy gdy zmieniała się taryfa pocztowa i potrzebne były nowe nominały,taniej było nadrukowac nowe wartości na starych znaczkach zalegających w magazynach niż drukowac nową emisję.
Catadero Napisano 11 Lipiec 2010 Napisano 11 Lipiec 2010 Takie przypadki maja zazwyczaj miejsce, gdy inflacja w danym kraju galopuje-z 200MARK na 2 MILIONY.
Catadero Napisano 11 Lipiec 2010 Napisano 11 Lipiec 2010 A potem to już druk bez nominału by w odpowiednim czasie nabić np. 20MILIARDÓW!C.
Pytanie
Cronos
Witam, dostałem takie znaczki pocztowe, jak widać mają pozmieniane ceny. Co to oznacza? Kiedy to zostało zrobione? Czy powoduje to jakiś wzrost wartości tych znaczków? Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.
Pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.