mike_whiskey Posted July 10, 2010 Author Share Posted July 10, 2010 Witam,co to jest i z jakiego okresu pochodzi? Wykopana z ziemianki na pd od Warszawy. Ziemianka była wysadzona, stąd te zniszczenia tylnej części. W ziemiance znalazłem jeszcze rozerwany pocisk moździerzowy i granat - coś w stylu granatu F1.Pozdrawiam,Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Autsajder68 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 To nie żadna strzelba z nabijaną kulą i prochem, tylko szczątki zwykłej rury wyrzutni od Panzerfausta-prawdopodobnie 30Klein'a" lub 30", z reliktem celownika i spustu. Piszesz, że były też rury z większym kalibrem... Zapewne są od 60", 100" albo większych. Rury walają się wśrod militariów, jak mówisz, więc to kolejny dowod na to, że to Panzerfausty... Pozdrawiam... http://www.opisybroni.republika.pl/panzerfaust.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted July 10, 2010 Author Share Posted July 10, 2010 Witam,co to jest i z jakiego okresu pochodzi? Wykopana z ziemianki na pd od Warszawy. Ziemianka była wysadzona, stąd te zniszczenia tylnej części. W ziemiance znalazłem jeszcze rozerwany pocisk moździerzowy i granat - coś w stylu granatu F1.Pozdrawiam,Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted July 11, 2010 Author Share Posted July 11, 2010 Coś się nie udało, ale już jest :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted July 11, 2010 Author Share Posted July 11, 2010 BTW: w sąsiedniej ziemiance (a może to dół do którego po walce wsypano broń?) znalazłem kilkanaście lepiej lub słabiej zachowanych takich rur, tyle że większego kalibru i z wywiniętym kołnierzem na końcu lufy.W tym dolnym elemencie poniżej lufy widać przez dziurkę sprężynę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maro20 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 jeżeli to destrukt p-30 to co robi ten pierścień na końcu po lewej stronie zdjęcia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maro20 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 przy p-30 z przodu była by ówna" rura lub kielich jeżeli nie odpalony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skok Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 To zwłoki panzerfaust klein. Zachowany kielich i szczątki urządzenia spustowego. Celownika brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek100 Posted July 11, 2010 Share Posted July 11, 2010 wygląda mi to na pistolet sygnałowy ale nie jestem pewien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
mike_whiskey
co to jest i z jakiego okresu pochodzi? Wykopana z ziemianki na pd od Warszawy. Ziemianka była wysadzona, stąd te zniszczenia tylnej części. W ziemiance znalazłem jeszcze rozerwany pocisk moździerzowy i granat - coś w stylu granatu F1.
Pozdrawiam,
Michał
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.