mike_whiskey Napisano 10 Lipiec 2010 Autor Napisano 10 Lipiec 2010 Witam,co to jest i z jakiego okresu pochodzi? Wykopana z ziemianki na pd od Warszawy. Ziemianka była wysadzona, stąd te zniszczenia tylnej części. W ziemiance znalazłem jeszcze rozerwany pocisk moździerzowy i granat - coś w stylu granatu F1.Pozdrawiam,Michał
Autsajder68 Napisano 12 Lipiec 2010 Napisano 12 Lipiec 2010 To nie żadna strzelba z nabijaną kulą i prochem, tylko szczątki zwykłej rury wyrzutni od Panzerfausta-prawdopodobnie 30Klein'a" lub 30", z reliktem celownika i spustu. Piszesz, że były też rury z większym kalibrem... Zapewne są od 60", 100" albo większych. Rury walają się wśrod militariów, jak mówisz, więc to kolejny dowod na to, że to Panzerfausty... Pozdrawiam... http://www.opisybroni.republika.pl/panzerfaust.html
mike_whiskey Napisano 10 Lipiec 2010 Autor Napisano 10 Lipiec 2010 Witam,co to jest i z jakiego okresu pochodzi? Wykopana z ziemianki na pd od Warszawy. Ziemianka była wysadzona, stąd te zniszczenia tylnej części. W ziemiance znalazłem jeszcze rozerwany pocisk moździerzowy i granat - coś w stylu granatu F1.Pozdrawiam,Michał
mike_whiskey Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Napisano 11 Lipiec 2010 Coś się nie udało, ale już jest :)
mike_whiskey Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Napisano 11 Lipiec 2010 BTW: w sąsiedniej ziemiance (a może to dół do którego po walce wsypano broń?) znalazłem kilkanaście lepiej lub słabiej zachowanych takich rur, tyle że większego kalibru i z wywiniętym kołnierzem na końcu lufy.W tym dolnym elemencie poniżej lufy widać przez dziurkę sprężynę.
maro20 Napisano 13 Lipiec 2010 Napisano 13 Lipiec 2010 jeżeli to destrukt p-30 to co robi ten pierścień na końcu po lewej stronie zdjęcia?
maro20 Napisano 13 Lipiec 2010 Napisano 13 Lipiec 2010 przy p-30 z przodu była by ówna" rura lub kielich jeżeli nie odpalony
Skok Napisano 13 Lipiec 2010 Napisano 13 Lipiec 2010 To zwłoki panzerfaust klein. Zachowany kielich i szczątki urządzenia spustowego. Celownika brak.
czarek100 Napisano 11 Lipiec 2010 Napisano 11 Lipiec 2010 wygląda mi to na pistolet sygnałowy ale nie jestem pewien.
Pytanie
mike_whiskey
co to jest i z jakiego okresu pochodzi? Wykopana z ziemianki na pd od Warszawy. Ziemianka była wysadzona, stąd te zniszczenia tylnej części. W ziemiance znalazłem jeszcze rozerwany pocisk moździerzowy i granat - coś w stylu granatu F1.
Pozdrawiam,
Michał
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.