bodex Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 cześć na stronie Volksbundu znajdziesz informacje o zabitych i zaginionych, twego dziadka biker tam niema,chociaz o nazwisku Michalik znalazłem 40 osób , a o SS mańcach też tam informacje są zamieszczone kolego MaGnez, podaj nazwisko i imiepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGnez Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 bodex tylko mój dziadek przeżył wojnę 2 posty wcześniej dodałem post, jak możesz przeczytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek.S Napisano 31 Październik 2010 Share Napisano 31 Październik 2010 2-3 miliony?To naprawde duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 31 Październik 2010 Share Napisano 31 Październik 2010 Ja miałem w armii niemieckiej 2 pradziadków. Trzeci sam zgłosił się do niemców i pracował gdzieś w fabryce(po wojnie zakapował na niego jakiś sąsiad i trafił za ural, gdzie umarł). Czwartego posłali na roboty przymusowe do niemiec, ale uciekł i wstapił do armii polskiej na zachodzie. Jego kuzyn bił się pod Monte Cassino i dostał medal(może kiedyś go dostane w swoje łapska). Po pradziadku z wehrmachtu mam jeszcze wehrpass. W 1943 roku został ranny, ale odznaki za rany mu nie dali(miał podobno szpetną ranę i przez jakiś czas nic nie słyszał). Wiem tyle, że jednostkę miał w Aachen i najpierw był w 2. kompanii piechoty 453 batalionu, a później w 380 batalionie. Prababcia nie wyrzuciła zdjęć i dokumentów na wszelki wypadek, gdyby niemcy znowu przyszli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 31 Październik 2010 Share Napisano 31 Październik 2010 Prawdopodobnie mój pradziadek znał ojca od Alojzego Lysko (Bojszowy), bo mieszkał wieś obok (Nowe Bojszowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 6 Grudzień 2010 Share Napisano 6 Grudzień 2010 http://www.wehrmacht-polacy.pl/obywatele.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Grudzień 2010 Share Napisano 7 Grudzień 2010 ciekawa strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 10 Maj 2016 Share Napisano 10 Maj 2016 ciekawa i pomocna strona ,po dlugich poszukiwaniach znalazlam i odwiedzilam grob mojego wujka Edwarda Fluder zginal we Francji w niemiecki mundurze, to jest niemiecki wojskowy cmetarz w Dagneux.Zapalilam swieczke i oddalam mu hold ,mial niecale 18lat ,dziekuje odkrywcy" za pomoc ,pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.