Skocz do zawartości

Ładownice niemieckie mauser

Rekomendowane odpowiedzi

Do reko to mogą być i kartonowe...

A tak bardziej serio... Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

Chodzi rozumiem o ładownice do mausera niemieckie ? Generalna zasada mówi, że miejsce oryginałów jest na półce, a w pole chodzimy z kopiami. Problem w tym, że niektóre elementy nie posiadają dobrej jakości kopii lub są one trudno dostępne. Do tej kategorii zaliczam osobiście ładownice mauserowskie. Dostępne powszechnie kopie np Sturma są moim zdaniem niezbyt udane. Owszem był kiedyś ś.p. HKKeith, który miał dobre kopie, ale obecnie już nie są dostępne.

Dużo jest dostępnych oryginałów w znośnej cenie. ALE, znając moje np zachowanie wobec wyposażenia, ładownice to ten element, który bardzo szybko się zniszczy...

Biorąc powyższe pod uwagę, MOIM ZDANIEM lepiej już użyć tych kopii, nawet nieco odbiegających od oryginału.

Więc jak inne części odbiegają od oryginałów to jest wielki krzyk ale jak ładownice odbiegają i są droższe niż oryginały których na rynku jest sporo to w porządku .To może pora zrezygnować z hełmów oryginalnych i czekać jak zrobią dobre kopie a na razie biegać w LWP których jest masa.Wiadomo że się trochę różnią ale oryginały na półkę .

No własnie Kolega ma rację. Wszak można bez problemu nabyć ładownice do mausera jak i inne cześci wyposażenia. Niestety replika obi różnicę" :-). Ja osobiście zdecydowanie preferuję niektóre oryginalne części wyposażenia. I bez przesady Panowie, wcale tak się nie niszczą jak sądzicie.

Z zasady mało sypiam - za to dużo siedzę przy komputerze :)

A co do ładownic – piękne jest to, że każdy z nas ma prawo zostać przy swoim zdaniu - kolega poprosił o wsparcie merytoryczne, więc pozwoliłem sobie mu odpowiedzieć.
Ja w każdym razie na pewno nie założę już na imprezę bieganą oryginalnych ładownic, mapnika, ani pokrowca na łopatkę, bo niestety te elementy wyposażenia udało mi się już zabić" w trakcie mojej zabawy w rekonstrukcję, więc bazuję w ocenie na własnych doświadczeniach...

Pozdro
Hindus

A ja uważam że ładownice oryginalne są o niebo lepsze. te co prezentujesz w linku sa powszechnie używane przez rekonstruktorów ale w o wiele mniejszej liczbie niż oryginalne. Te z linku to są takie kwadraciaki w czasie prezentacji z resztą umundurowania wyglądają moim zdaniem nienaturalnie. Wyglądają kiepsko. Zwiekszyć wytrzymałośc można przez nie używanie. nic innego bo co? przecież ich blachą nie obłożysz.

Te ładownice z linku to produkcja Sturm-miltec juz pare lat sa na rynku (sam takich uzywam po paru przeczolganiach sa mniej kwadratowe i bardziej naturalne (napewno maja za duzy groszek na skorze ) a kwestia czy je kupic czy nie zalezy tylko od kupujacego (i regulaminu GRH) w tym przypadku sa tzw. dwie szkoly jedni uzywaja maksymalniej ilosci oryginałów a inni oryginaly trzymaja na połce i uzywaja repro ( ja należe do tej drugiej -zwyczajnie szkoda mi oryginalnych ładownic w dobrym stanie do zmientolenia) oczywiście jak ktos jest zdecydowany na repro a te nie odpowiadaja ( a oryginalow szkoda)mozna sobie zamowic ładownice repro u jakiegoś mniejszego krajowego wytworcy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie