Zbyszek11 Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Witam.Mam pytanie do forumowiczów, przemierzam się do zakupu ładownic do mausera i tu mam pytanie czy lepsze będą oryginały czy repliki? (do reko.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Ładownice to element wyposażenia, który jest silnie narażony na zniszczenie w warunkach zabawy w rekonstrukcję.W związku z powyższym polecam jednak dobre repliki ładownic do K98k.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Do reko to mogą być i kartonowe...A tak bardziej serio... Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.Chodzi rozumiem o ładownice do mausera niemieckie ? Generalna zasada mówi, że miejsce oryginałów jest na półce, a w pole chodzimy z kopiami. Problem w tym, że niektóre elementy nie posiadają dobrej jakości kopii lub są one trudno dostępne. Do tej kategorii zaliczam osobiście ładownice mauserowskie. Dostępne powszechnie kopie np Sturma są moim zdaniem niezbyt udane. Owszem był kiedyś ś.p. HKKeith, który miał dobre kopie, ale obecnie już nie są dostępne.Dużo jest dostępnych oryginałów w znośnej cenie. ALE, znając moje np zachowanie wobec wyposażenia, ładownice to ten element, który bardzo szybko się zniszczy...Biorąc powyższe pod uwagę, MOIM ZDANIEM lepiej już użyć tych kopii, nawet nieco odbiegających od oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Hindus, Ty tu nocujesz ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Nie dopiero co do komputera dosiadłem ;)Tutaj coś więcej o replikach ładownic, o których wspomniał Mariusz - osobiście polecam:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=1282&highlight=%A3adownicePozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romuald Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Więc jak inne części odbiegają od oryginałów to jest wielki krzyk ale jak ładownice odbiegają i są droższe niż oryginały których na rynku jest sporo to w porządku .To może pora zrezygnować z hełmów oryginalnych i czekać jak zrobią dobre kopie a na razie biegać w LWP których jest masa.Wiadomo że się trochę różnią ale oryginały na półkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 No własnie Kolega ma rację. Wszak można bez problemu nabyć ładownice do mausera jak i inne cześci wyposażenia. Niestety replika obi różnicę" :-). Ja osobiście zdecydowanie preferuję niektóre oryginalne części wyposażenia. I bez przesady Panowie, wcale tak się nie niszczą jak sądzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 ...I bez przesady Panowie, wcale tak się nie niszczą jak sądzicie..."Ja nie sądzę - ja to wiem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Sądzę Hindus, sądzę i ja też to wiem :-)P.S mario33 ma racje, Hindus Ty jeśli śpisz to musisz mieć wibracje w kompie włączone, aby odpisywać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Z zasady mało sypiam - za to dużo siedzę przy komputerze :)A co do ładownic – piękne jest to, że każdy z nas ma prawo zostać przy swoim zdaniu - kolega poprosił o wsparcie merytoryczne, więc pozwoliłem sobie mu odpowiedzieć.Ja w każdym razie na pewno nie założę już na imprezę bieganą oryginalnych ładownic, mapnika, ani pokrowca na łopatkę, bo niestety te elementy wyposażenia udało mi się już zabić" w trakcie mojej zabawy w rekonstrukcję, więc bazuję w ocenie na własnych doświadczeniach...PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek11 Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2010 Witam.Co do replik czy te się nadają:http://allegro.pl/item1091385562_skorzana_ladownica_mauser_98k_repro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek11 Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2010 Jeszcze jedno pytanie może trochę głupie jednak czy oryginalną ładownice można jakoś zabezpieczyć, zwiększyć jej wytrzymałość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 30 Czerwiec 2010 Share Napisano 30 Czerwiec 2010 A ja uważam że ładownice oryginalne są o niebo lepsze. te co prezentujesz w linku sa powszechnie używane przez rekonstruktorów ale w o wiele mniejszej liczbie niż oryginalne. Te z linku to są takie kwadraciaki w czasie prezentacji z resztą umundurowania wyglądają moim zdaniem nienaturalnie. Wyglądają kiepsko. Zwiekszyć wytrzymałośc można przez nie używanie. nic innego bo co? przecież ich blachą nie obłożysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 30 Czerwiec 2010 Share Napisano 30 Czerwiec 2010 Te ładownice z linku to produkcja Sturm-miltec juz pare lat sa na rynku (sam takich uzywam po paru przeczolganiach sa mniej kwadratowe i bardziej naturalne (napewno maja za duzy groszek na skorze ) a kwestia czy je kupic czy nie zalezy tylko od kupujacego (i regulaminu GRH) w tym przypadku sa tzw. dwie szkoly jedni uzywaja maksymalniej ilosci oryginałów a inni oryginaly trzymaja na połce i uzywaja repro ( ja należe do tej drugiej -zwyczajnie szkoda mi oryginalnych ładownic w dobrym stanie do zmientolenia) oczywiście jak ktos jest zdecydowany na repro a te nie odpowiadaja ( a oryginalow szkoda)mozna sobie zamowic ładownice repro u jakiegoś mniejszego krajowego wytworcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.