darek033 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Witam Proszę o pomoc w identyfikacji tego nieśmiertelnika.Znaleziony pod Stoczkiem Łuk..Pozdrawiam.
filipe75 Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Mała poprawka nie RKU tylko PKU . Wtedy była to powiatowa komenda uzupełnień .
darek033 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Coraz więcej info o tej blaszce może niedługo coś dowiem się więcej.Dziękuje i Pozdrawiam ...
damian. Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Nazwiska ze zdjęcia nie znalazłem w publikacji Groby wojenne na Podlasiu", czyli żołnierz mógł szczęśliwie przeżyć walki wrześniowe lub co jest bardzo prawdopodobne spoczywa w jeden z bezimiennych mogił, których w szerokim rejonie Stoczka jak wiesz, nie brakuje...pozdrawiamDamian
darek033 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Witam Proszę o pomoc w identyfikacji tego nieśmiertelnika.Znaleziony pod Stoczkiem Łuk..Pozdrawiam.
chemik3 Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 http://www.niesmiertelnik.pl/historia.html
darek033 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 No dzięki Wielkie znam tą stronkę i jak by tam była moja blaszka to nie pisał bym do Was koledzy..Ponieważ nigdzie nie znalazłem nic o tym Żołnierzu ani żadna stronka mi nie pomogła.Zastanawia mnie numer przydziału 1076 B,niema danych o miejscowości ????Pozdrawiam...
Ostoja Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Trudno bedzie ustalic wiecej info. Przez Stoczek wycofywało sie masa przeróznych jednostek zarówno liniowych jak i tyłowych. Mozesz poszukac w ksiedze poległych zolnierzy czy jest to nazwisko. Gratuluje fanta. Wyslalem info na priv.
danieloff Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Tylko niepotrzebie podałeś lokalizację, ale mniejsza o to.1076 to numer z księgi pułkowej a litera B to pierwsza litera nazwy miejscowości, w której mieściła się Rejonowa Komenda Uzupełnień, pod którą podlegał terytorialnie żołnierz. Szansa dokładnego ustalenia przydziału raczej znikoma.
darek033 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Stoczek to nie jest dokładne miejsce znalezienia tej blaszki.:)i ja jej nie znalazłem zrobił to kolega i to 3 lata temu...Czyli nic nie da sie więcej ustalić???
danieloff Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Mała poprawka - 1076 to numer ewidencyjny / numer karty ewidencyjnej a B to pierwsza litera nazwy powiatu, z którego pochodził żołnierz. Nazwy miejscowości RKU nie wybito. Tak, jak już pisał kolega Ostoja - trzeba poszukać w Księgach Poległych, może tam figuruje nazwisko tego żołnierza. Nieśmiertelnik mógł też zostać zgubiony, porzucony lub ukryty przez żywego Zenona Wabla, wtedy sprawa się komplikuje.
darek033 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Czy gdyby był to nieśmiertelnik oficerski ,to zawsze był wybijany stopień wojskowy???
Pytanie
darek033
Witam Proszę o pomoc w identyfikacji tego nieśmiertelnika.Znaleziony pod Stoczkiem Łuk..Pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.