Skocz do zawartości

Moje Odkrycia, Czechy 2010 cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 393
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

A to butelka sąsiada glasmeistera, z miejscowości Zottig(Divci Hrad).Do dziś można spotkać pełno różnych śmieci zakopanych przy byłych niemieckich gospodarstwach, Góra i miejscowość Zottig była mocno ostrzeliwana przez Rosjan aż do kapitulacji Niemiec. Np. w historii Osoblahy jest ta góra wspomniana. http://gandharwa.de/Hotzenplotz.htm Front zatrzymał się na pobliskiej Górze Zottig do 7-go maja 1945" Pozdrawiam

Słabiutko...:(
Do Sovienca w końcu nie pojechaliśmy....
Zwiedziliśmy bez wykrywek ruiny zamku Edelštejn , a potem już do zmierzchu grzebaliśmy w poniemieckim śmietnisku...
Wyszło kilkanaście całkiem fajnych butelek i buteleczek ( każda inna )....
Arek znalazł piękne i świetnie zachowane żelazko na duszę....
Następnego dnia mżawka zamieniła się w deszczyk , a potem w duży deszcz--więc postanowiliśmy wracać do Łodzi....
Zanim zaczęło lać wykopaliśmy do połowy układ jezdny jakiegoś pojazdu wraz z kołem...
Niestety deszczysko złośliwe nie pozwoliło nam skończyć...:(
A zapowiadało się fajnie...Pomysłów co to jest , było co niemiara...Wchodzi w grę nawet Kattenkrad...Ale to by było pewnie za dużo szczęścia he he....
Niestety zakopane z powrotem poczeka już pewnie do wiosny albo następnej jesieni...

Wczoraj po dwu dniowym maratonie ja na koncie mam przedwczorajszy ładny guzik i HJ przypinkę. Koledzy jak się pochwalą fotkami to zobaczymy hełm rosyjski, klamrę alu HJ. jakieś odznaczenie harcerskie, oraz ładną dużą monetę 30 krajcarów. A fotka ukazuje teren po którym biegaliśmy wczoraj.

spid3r dzięki.

Jedynie fontanna do dziś stoi, reszta to betonowe komunistyczne bloki ;-(( Wściekłość Rosjan na mocno broniące się wojsko Niemieckie, oraz duże straty ich żołnierzy z powodowały to że czego Rosjanie nie zbombardowali to później spalili doszczętnie. Ciekawe gdzie wywieźli gruz? a w nim różne rzeczy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie