Skocz do zawartości

Guzik z Brązu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To oczywiście inny guziczek, to ze jest pruski i pochodzi z podobnego okresu nie oznacza ze musi być wojskowy :)
Pozdrawiam i czekam na dalsze ID. SirBadFate
Napisano
Ten guzik jest z mosiądzu (jeżeli ktoś nie zna się na metalach to nie powinien wprowadzać innych w błąd, o wiele lepiej jest napisać, że z jakiegoś stopu miedzi), wszystko inne zostało już napisane.
Napisano
Różnica pomiędzy mosiądzem a tombakiem to zawartość cynku, w mosiądzi do 40% a w tombaku do 20%. Tylko analiza chemiczna jakościowa i ilościowa może dać zdecydowaną odpowiedź jaki to stop, ja utrzymuję, że mosiądz, który jest twardszy. Tombak ma imitować złoto i z ziemi zazwyczaj wychodzi żółty z zielonymi wżerami.
Napisano
ja mam takie guziki szufladowe, i są bardzo rudego koloru, czyli tak jak mówisz - około 20% cynku na 80% Cu.

mogly być jeszcze czymś porkywane, bo wyglądają jak by były wypolerowane.

nie ulega wątpliwości że to niemiecki guzik wojskowy z II-połowy XIXw.

sądzę że jest duża szansa iż były wykonywane z różnych metali i stopów, nawet gdy regulamin określał efekt końcowy jako żółty/pomarańczowy metal".

pozdrawiam.
Napisano
Dziękuje za wyczerpujące info. Nie jestem zupełnie zielony w dziedzinie metalurgii aczkolwiek wcześniej dal bym sobie rękę uciąć ze to brąz :)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie