jan27 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 Już kikla tygodni temu pisalem o tym. Naboj z rodziny mauserowatych tylko ze kula jest płaska (jak na mojej fatalnej fotce). Teraz moge uzupelnic info o bicia na łusce. P154 S* 39 Interesuje mnie dlaczeko takie??? Płaska kula(kształt walca)???
vis1939 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Nie strasz ludzi:) najwyżej mu odleci z rąk jeśli dokona cudu i w ogóle spowoduje zapłon do którego jest potrzebna baaaaaardzo wysoka temperatura:)
vis1939 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Jeszcze odnośnie tych rzekomo grubszych ścianek,pewnie wyjąłeś sam smugacz a w szyjce łuski pozostał sam stalowy platerowany płaszcz z resztkami masy smugowej na dnie...
jan27 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 Już kikla tygodni temu pisalem o tym. Naboj z rodziny mauserowatych tylko ze kula jest płaska (jak na mojej fatalnej fotce). Teraz moge uzupelnic info o bicia na łusce. P154 S* 39 Interesuje mnie dlaczeko takie??? Płaska kula(kształt walca)???
marv Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Pocisk został wyjęty i wsadzony do góry nogami,to dość częsta praktyka.
chemik3 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 a co do bić, Producent: Polte Armaturen u. Maschinenfabriken A.G., Grüneberghttp://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=2339nie&pokaz=niem411
jan27 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 No wlasnie cała zagadka polega na tym ze wyjąłem pocisk i byl walcowaty. Nie był wsadzony do góry nogami". Nie był tez zeszlifowany. Kula w 1/3 wypełniona żóta substancja. Łuska rowniez wypelniona twarda zółta substancja.
adamusek2009 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Dobrze ale po co do góry nogami wsadzali pocisk?? tylko sie pytam jak co :)
QB@ Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 pocisk o płaszczu stalowym został na wysokości krawedzi szyjki odlamany, to jedyne co mi przychodzi na myśl.
jan27 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 No dobrze QB@. Tez tak myslalem. Ale kule w srodku wypelnione byly ołowiem tak? No i powlekane jakas tam warstwa ochronna. Czesto to sie złuszcza przy czyszczeniu.I teraz: Po pierwsze gdyby był zlamany to widoczny bylby przekroj" kuli. A tak nie jest. Plaska powierzchnia jest elegancko powleczona. Po drugie: Na tej miejscowce dosyc czesto trafiam na takie naboje. - czyzby aż tak czesto sie łamały?No i jeszcze w opisie zapomnialem dodac ze łuska ma zdecydowanie gróbsze ścianki niz zwykły mauser.
marv Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Być może jest to nabój do miotania granatów nasadkowych.
vis1939 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Po pierwsze nie kula a pocisk,i oprócz zwykłych z rdzeniem ołowianym była też cała masa specjalnych z rożnymi specyfikami w środku,smugaczami i stalowymi rdzeniami...Opis pocisku pasuje do przypadku gdy stalowy platerowany płaszcz przerdzewiał i cześć pocisku odpadła aż do umieszczonego pojemniczka z masą smugową(na foto jak to wygląda,tyle że z mosina wskaźnikowego i przeciwpancerno-zapalająco smugowego)Jedynie gryzie się z takimi przypadkami Twój opis grubszej łuski wypełnionej żółtą substancją.Wrzuć przyzwoite foto.Pozdro.
Pytanie
jan27
Już kikla tygodni temu pisalem o tym. Naboj z rodziny mauserowatych tylko ze kula jest płaska (jak na mojej fatalnej fotce). Teraz moge uzupelnic info o bicia na łusce.
P154 S* 39
Interesuje mnie dlaczeko takie??? Płaska kula(kształt walca)???
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.