Skocz do zawartości
  • 0

nabój mauser

jan27

Pytanie

Napisano

Już kikla tygodni temu pisalem o tym. Naboj z rodziny mauserowatych tylko ze kula jest płaska (jak na mojej fatalnej fotce). Teraz moge uzupelnic info o bicia na łusce.
P154 S* 39
Interesuje mnie dlaczeko takie??? Płaska kula(kształt walca)???

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie strasz ludzi:) najwyżej mu odleci z rąk jeśli dokona cudu i w ogóle spowoduje zapłon do którego jest potrzebna baaaaaardzo wysoka temperatura:)
Napisano
Jeszcze odnośnie tych rzekomo grubszych ścianek,pewnie wyjąłeś sam smugacz a w szyjce łuski pozostał sam stalowy platerowany płaszcz z resztkami masy smugowej na dnie...
Napisano

Już kikla tygodni temu pisalem o tym. Naboj z rodziny mauserowatych tylko ze kula jest płaska (jak na mojej fatalnej fotce). Teraz moge uzupelnic info o bicia na łusce.
P154 S* 39
Interesuje mnie dlaczeko takie??? Płaska kula(kształt walca)???

Napisano
a co do bić, Producent: Polte Armaturen u. Maschinenfabriken A.G., Grüneberg
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=2339nie&pokaz=niem411
Napisano
No wlasnie cała zagadka polega na tym ze wyjąłem pocisk i byl walcowaty. Nie był wsadzony do góry nogami". Nie był tez zeszlifowany. Kula w 1/3 wypełniona żóta substancja. Łuska rowniez wypelniona twarda zółta substancja.
Napisano
pocisk o płaszczu stalowym został na wysokości krawedzi szyjki odlamany, to jedyne co mi przychodzi na myśl.
Napisano
No dobrze QB@. Tez tak myslalem. Ale kule w srodku wypelnione byly ołowiem tak? No i powlekane jakas tam warstwa ochronna. Czesto to sie złuszcza przy czyszczeniu.
I teraz:
Po pierwsze gdyby był zlamany to widoczny bylby przekroj" kuli. A tak nie jest. Plaska powierzchnia jest elegancko powleczona.
Po drugie: Na tej miejscowce dosyc czesto trafiam na takie naboje. - czyzby aż tak czesto sie łamały?

No i jeszcze w opisie zapomnialem dodac ze łuska ma zdecydowanie gróbsze ścianki niz zwykły mauser.
Napisano

Po pierwsze nie kula a pocisk,i oprócz zwykłych z rdzeniem ołowianym była też cała masa specjalnych z rożnymi specyfikami w środku,smugaczami i stalowymi rdzeniami...
Opis pocisku pasuje do przypadku gdy stalowy platerowany płaszcz przerdzewiał i cześć pocisku odpadła aż do umieszczonego pojemniczka z masą smugową(na foto jak to wygląda,tyle że z mosina wskaźnikowego i przeciwpancerno-zapalająco smugowego)
Jedynie gryzie się z takimi przypadkami Twój opis grubszej łuski wypełnionej żółtą substancją.Wrzuć przyzwoite foto.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie