Skocz do zawartości
  • 0

podstawa szczerbinki i pociski olowiane

HASAG40

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i takie dwa pociski srednicy dokladnie nie mierzylem ale cos kolo 17mm sa oczywiscie olowiane nie mam pojecia od czego to?z gory dzieki za info.

Napisano
pociski są od broni czarnoprochowej, popatrz tu
http://www.aksamit.wz.cz/pages/tema3.htm
http://polowaczka.com/strona/czarnoprochowa/pociski/pociski.htm
pozdro
Napisano
kol zelbeton, mówiąc eszta" co miałeś na myśli?? bo ani w pociskach po brenece czy broni czarnoprochowej nie zostaje nic prócz pocisku
Napisano
wiadomo jak zachowuje się pocisk ołowiany w styczności s tlenem widoczne pociski posiadają poprzeczne frezy w dobrym zachowaniu naboje do karabinu Wrędla czarno prochowe z zawartością łoju papieru włosia itd z pociskiem gładkim po upływie ponad 100 lat w ziemi wyglądają dużo gożej
Napisano
a jak wygląda ołowiany pocisk znaleziony w ziemi?? widziałeś kiedyś kule szrapnelowe??, jak wyglądają?? jeśli nadal twierdzisz że są to pociski myśliwskie typu reneka" podaj przykład a nie nabijaj postów
pozdrawiam
Napisano
mogę się jednak mylić gdyż nie widzę tego w realu jednak do roku 89 ;90 stosowano takie pociski lub podobne w nabojach myśliwskich typu breneka produkcji czeskiej lub rosyjskiej dodam iż jestem zrzeszony w kole łowieckim na jeden z regionów rzeszowskich nie twierdzę jednak że się mylę
Napisano
Kule szrapnelowe dałem tylko jako przykład wpływu powietrza na ołów, a przyglądając się tym pociskom twierdze że są to pociski od broni czarnoprochowej.Nie neguje stwierdzeń kolegi zelbeton ale liczę na konkrety. W temacie myślistwa siedzę od ok 15 lat jak nie lepiej więc te tematy nie są mi obce
pozdrawiam
Napisano
Wyczyśc zadek" pocisku z ziemi- pewnie masz pociski typu minie.
Dawniej broń czarnoprochowa służyła tak do polowań, jak i celów wojskowych z tego względu, że innej nie znano...

Papier i włosie raczej za pociskiem nie nadążą- zużyte flejtuchy" znajduje się już kilka metrów od miejsca strzału (wiem, bo sam bawię się w strzelanie z replik broni palnej-historycznej). Takie uszczelnienia stosowano w starszych pociskach- jeśli są to pociski typu minie to tylko je smarowano na obwodzie- pocisk był częsciowo pusty w od tyłu i gazy prochowe rozdymają go, dociskając do ścianki lufy ...

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
kule szrapnelowe są ze stopu ołowiu z antymonem, tak więc to tłumaczy ich połysk i dobry stan zachowania.
nie bieleją tak mocno, wlasnie dzięki temu i są sporo twardsze.

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie