Skocz do zawartości
  • 0

Plecaki niemieckie-pytanie

RADNORI

Pytanie

Napisano
Znalazłem w necie plecak dokładnie jak sierściuch, lecz bez włosia. Nie wyliniał jakby padło takie sformułowanie. Pytanie to plecak w ramach oszczędności czy wyszła taka seria.Czy plecaki te były na wyposażeniu wehrmachtu lub innych jednostek niekoniecznie niemieckich....?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niekoniecznie. Tornister 39 był produkowany do 44 roku włącznie. I był produkowany wtedy bez sierści żeby oszczędzić materiały. tak więc może to być śmiało wojskowa wersja
Napisano
Znalazłem w necie plecak dokładnie jak sierściuch, lecz bez włosia. Nie wyliniał jakby padło takie sformułowanie. Pytanie to plecak w ramach oszczędności czy wyszła taka seria.Czy plecaki te były na wyposażeniu wehrmachtu lub innych jednostek niekoniecznie niemieckich....?
Napisano
Na pewno jest to wersja wojskowa(haki pod szelki M39,na innym zdj.z tej aukcji widać było jeszcze D-ringi na klapie do podpięcia A-ramy).W tym przypadku teoria,że brak sierści jest spowodowany oszczędnościami pod koniec wojny odpada,widziałem tornister z 39r. bez sierści.Z resztą ten ze zdjęć jest z 41r.
Pozdro.
Napisano
Witam.
Byly również plecaki z klapą brezentową, czyli bez sierści. Czy są jakieś sygnatury na plecaku? To by pozwoliło określić jakiego pochodzenia jest plecak.
Napisano

Ogólnie ten plecak jest na aukcji opisany jako wehrmachtu, ale chciałem się upewnić. Tylko jedna fotka z sygnaturą była.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie