wow Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 mam pytanie jak czyscicie kielichy od szrapneli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 Może jakieś fotki, stan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 Elektroliza, piaskowanie lub szczota na szlifierce. Pokaż fotki tak jak koledzy radzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 elektroliza zniszczy pierścień wiodący, lepiej pobawić się fosolem- ręcznie, unikając przejeżdżania po elementach z koloru.przed użyciem fosolu polecam zapoznać się z instrukcją obsługi".pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Total jak elektroliza zniszczy pierscien wiodacy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 A dlaczego ma zniszczyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Tatalku Elektro mosiądzu nie zniszczy :) Pozdro :) cos chyba nie wyspany byleś :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 chyba sie jednak wyspałem.kwas wywabi cynk z mosiądzu i pierścień zrobi się czerwony jak tulipan.nieodwracalnie.elektroliza do koloru to zabójstwo.Kopi na ten temat kiedyś rozprawiał, i chyba polecał fosforany.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Wcale nie, elektroliza nie zniszczy mosiądzu, wiele mosiężnych rzeczy w ten sposób wyczyściłem i nic im nie jest. Gdzie to wyczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Ale pierscienie wiodace sa wykonane z miedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Zgadza sie mosiadz robi sie czerwony i jest to do uratowania trzeba tylko zetrzeć ta czerwona warstwe delikatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 jak niby uzycie kwasu ma nie zniszczyć mosiądzu?chyba że ktoś nie odróżnia koloru mosiądzu od koloru czerwieniącej się miedzi..Zanim coś zniszczycie, polecam poczytać.ps. a ścieranie czerwonej warstwy da sie tylko wytłumaczyć mechanicznym zdzieraniem wierzchniej warstwy mosiądzu, do gołego i zdrowego metalu znajdującego się pod nią.D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 czy ty sugerujesz ze ja nie odrózniam miedzi od mosiadzu?? Masz w domu jakis kielich to sobie zobacz z czego jest wykonany pierscien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 tak czy tak jest to inwazyjna metoda.poczytaj na temat użycia fosforanów przy elektro, to może zrozumiesz co faktycznie jest łagodne.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 ps. a pierscienie w.g. mnie byly z mosiądzu, tylko o niższej bądź wyższej zawartości cynku, stąd różnice w barwie.w razie gdybyś nie wierzył, sprawdź czy przypadkiem nie są żółtawe i trochę twardsze od miedzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 elektroliza sie nie nadaje do czyszczenia mosiadzu zgadzam sie z tym ale kielichy mozna nia czyscic pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 musiał byc miekki materiał najpierw był ołow ale był za miekki i podczas lotu sie odkształcał co zmieniało jego tor lotu itd zaczeli stosowac miedz bo jest bardziej twarda niz ołów i bardziej miekka niz mosiadz pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 a w.g. Ciebie stop 72% Cu na 28 Zn jest za twardy ?albo więcej miedzi procentowo w stopie?a to już nie to samo i nie tak łatwo odróżnić...:)mosiądz mosiądzowi nierówny.trzeba by zbadać zawartość.pozdrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Ogólnie stosowanie kwasów do kolorów zgadza się że jest zabójstwem, ja w ogóle nie stosuje kwasu do niczego, ale czemu niby według Was elektroliza się nie nadaje do kolorów? Ja sporo rzeczy kolorowych oczyściłem w elektro i nic im nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 A to że mosiądz jest miejscami czerwony to wina tego że wytrawił się cynk ze stopu i została sama miedź, tylko że cynk się normalnie wytrawia w glebie, mosiądz też koroduje, jak przejedziecie samym papierem ściernym też będzie czerwony w tych miejscach, nie słyszałem o tym żeby w trakcie elektrolizy cynk się wytrawiał, ale może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 w kwasnej glebie sie wytrawia..w piasku niekoniecznie.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinch20 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Zabi wytrawia sie w czasie elektrolizy jesli jest kwasna gleba to benda czerwone plamy zgadza sie ale nie wolno przecierac papierem sciernym ja do tego uzywam miedzianej szmatki nie sciera ale troche maskuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 11 Czerwiec 2010 Share Napisano 11 Czerwiec 2010 Total w piasku ogólnie korozja mniej postępuje, dotyczy to zarówno stali jak i mosiądzu, wystarczy porównać przedmioty stalowe z piachu a z gleby - jest to normalne, mam kilka łusek które ziemi w życiu nie widziały i przeleżały sobie na strychu, była na nich piękna patyna, wziąłem i jedną wyczyściłem i też miała różowe przebarwienia, niestety korozja jest nieuchronna i to w każdych warunkach praktycznie. Co do tej elektrolizy jakoś dalej nie chce mi się w to wierzyć, może ktoś zrobi jakieś równianie, które by to zobrazowało?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 11 Czerwiec 2010 Share Napisano 11 Czerwiec 2010 Aha dodam że tą łuske nie czyściłem w elektrolizie, żeby nie było że to elektro spowodowała te przebarwienia, przetarłem papierkiem wodnym 1200 i nic więcejPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 12 Czerwiec 2010 Share Napisano 12 Czerwiec 2010 ja tam sporo miedzi czyściłem elektroliza i jak dla mie jest ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.