wz22 Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 z jakiego okresu i z jakiego munduru? (dodam że największy jest sygnowany-warszawa h.eimfer a pozostałe -bron.grabski łódz) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wz22 Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 nr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polska1 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 widzę kolega gdzieś z moich okolic:-) herb jelita- herb Zamoyskich.Tak myślę.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Guzik od liberii służby lub munduru urzędniczego Ordynacji Zamojskich. Szukałem bardzo wytrwale takich guzików w majowy weekend, ale los nie okazał się łaskawy... Piękne, gratuluję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 wz22-wysłałem Ci wiadomość na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokesh Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 To szuflada ,czy strych ? Piękne .Pozdro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 wcale nie muszą być z O-Z, ale nie można tego wykluczyć.herb Jelita nosiło ponad 550 nazwisk, więc trudno będzie bez konkretnych atrybutów negować czy też udowadniać przynależność tej odmiany/wersji do Ordynacji Zamoyskiej.pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Te nowsze Grabskiego raczej są od uniformu urzędnika OZ, w okresie międzywojennym raczej zanikła już tradycja posiadania służby w liberiach, zaś aparat urzędniczy w doskonale prosperującym przedsiębiorstwie, jakim niewątpliwie była Ordynacja (tartaki, gorzelnie, papiernie, przemysl leśny i kamieniarski) działał nadal i był bardzo rozbudowany. Urzędnicy (ekonomowie, leśnicy, rachmistrze itp.) dostawali dodatek na tzw. arwę", czyli właśnie uniform. Od liberii służby dworskiej może być ten większy, dwuwarstwowy, starszy guzik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 dobrze by było zajumać skądś fotę takiego munduru ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 No właśnie trochę z tym ciężko. Udało mi się jedynie ustalić, iż były one zamawiane indywidualnie, często nieco różniły się krojem, odcieniem, szczegółami wykonania, ale generalnie przypominały mundury leśniczych, miały tylko aksamitne wyłogi na kołnierzu (tyle wiem od osobowego źródła informacji" ze Zwierzyńca - dawnego centrum administracyjnego OZ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.