danieloff Napisano 17 Maj 2010 Autor Share Napisano 17 Maj 2010 Witam, jak najbezpieczniej i najskuteczniej usunąć farbę z tej pochewki? Bagnet w 100% w oryginale, jedynie późniejsza farba khaki psuje efekt, ktoś chyba lakierowal pochewkę od polskiego bagnetu i z rozpędu potraktował nią Mannlichera. Zejdzie po rozpuszczalniku, czy jest jakiś inny, lepszy sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Maj 2010 Share Napisano 17 Maj 2010 Nasączyć obficie szmate rozpuszczalnikiem nitro i zawinąć pochwe. Całość szczelnie zwinąć w worek foliowy i poczekać kilka godzin lub do dnia następnego. Gdyby nie przyniosło oczekiwanego rezultztu można jeszcze dzień poczekać lub/i zmienić rozpuszczalnik.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Maj 2010 Share Napisano 21 Maj 2010 podobno skutkuje też gotowanie w wodzie z proszkiem do prania, ale nie wiem czy nie ruszy farby epokowej, o ile jest.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Oj ruszy ruszy. Ostatnio wygotowałem w proszku polską puche wtórnie pomalowaną i oryginał też zszedł. Przykra sprawa ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 dlatego mówię, to jest dobra metoda ale do całkowitego pozbycia się farby.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Zwykle orginalnej farby gotowanie nie rusza. Nie testowałem tej metody na bagnetach a na częściach motocyklowych. W wypadku części sprawdziła się w 100%. Proces trzeba kontrolować. Z częsci motocyklowych po kilu minutach schodziły płatami kolejne warstwy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 22 Maj 2010 Share Napisano 22 Maj 2010 Sory, że schodze z tematu, ale co byście koledzy poradzili zrobić ta puchą jeżeli przy zdrapywaniu paznokciem schodzi oryginalny lakier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 Zmyłem farbę khaki zwykłym damskim zmywaczem do paznokci, zeszło bez problemu; pod nią były resztki czarnej farby z oryginalnego austriackiego malowania - pozostały nienaruszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 Od razu lepiej - 100% w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 Znaczy farba była nitro :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 28 Maj 2010 Share Napisano 28 Maj 2010 Thomson co do tej puchy to ja bym zabezpieczył t farbę czymś bezbarwnym przed uszkodzeniami mechanicznymi, np paraloid ze 3 warstwy, albo jakiś bezbarwny akrylowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.