Ostoja Posted May 15, 2010 Author Share Posted May 15, 2010 witamMoim zdaniem mosiądz (pozłacany). Średnica około 4,5 cm, grubosc 1 mm.Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze.Jak w tytule, bo raczej nie medal. Dziurka wybita a siłe" przez kogos kto chcial to nosic na szyi. Napis Minerva Pallas. Na drugiej stronie: część napisów nieczytelna prócz słowa Das Leben". Na dole napis: Pozłacona" - a nie pozłacana. Czy w jezyku staropolskim funkcjonowało słowo pozłacona" ? Osobiscie obstawiam XIX wiek, a Wy ? Z jakiej okazji wybijano takie zetony ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted May 15, 2010 Author Share Posted May 15, 2010 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted May 16, 2010 Share Posted May 16, 2010 Może coś związane z iluminatami??? Ja obstawiał bym ok poł. XIX w. Spróbuj jeszcze odczytać sentencję... lub widoczne litery...To pozłacona to może świadczyć o polskiej produkcji. Trzeba by poszukać czy niemieccy iluminaci (sentencja po niemiecku) nie mieli filii" w Polsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted May 16, 2010 Author Share Posted May 16, 2010 Z trudem udało mi sie odczytac część wyrazu a calosc brzmi: Sie versch_ _ne_n Das Leben" lub Sie verschi _ne_n Das Leben" lub Sie verscho _ne_n Das Leben"dolna kreska odpowiada jednej literzeNic mi nie przychodzi do głowy , jaki to moze byc wyraz.:(PS. Na drugiej stronie widac oczywiscie atrybuty Minerwy (Ateny) : lira, egida, sowa , dodatkowo to po prawej to chyba luneta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted May 16, 2010 Share Posted May 16, 2010 verschoenern das leben upiększajmy życie, ale czy wir czy sie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted May 16, 2010 Author Share Posted May 16, 2010 Jak na złosc popsuł mi sie aparat.... Na 99% Sie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 Odświeżam identyfikację, może ktoś z czymś to skojarzy.:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted June 25, 2015 Author Share Posted June 25, 2015 Będę się go pozbywał, więc ponownie odświeżam identyfikację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macpta Posted June 25, 2015 Share Posted June 25, 2015 Nie mam żadnego pomysłu, oprócz tego, że może to być medal przyznawany uczniom za osiągnięcia w nauce. Żeby cokolwiek powiedzieć POTRZEBNE są jego fotografie zrobione pod różnym kątem.Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted June 26, 2015 Author Share Posted June 26, 2015 Hm... a co zmienią zdjęcia pod różnym kątem. To nie hologram przecie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
macpta Posted June 27, 2015 Share Posted June 27, 2015 Zmienią to, że może uda sie odczytać napis...Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted June 28, 2015 Author Share Posted June 28, 2015 Napis nie jest w pełni odczytywalny. To co udało mi się ustalić, jest w wątku powyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.