Ostoja Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 witamMoim zdaniem mosiądz (pozłacany). Średnica około 4,5 cm, grubosc 1 mm.Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze.Jak w tytule, bo raczej nie medal. Dziurka wybita a siłe" przez kogos kto chcial to nosic na szyi. Napis Minerva Pallas. Na drugiej stronie: część napisów nieczytelna prócz słowa Das Leben". Na dole napis: Pozłacona" - a nie pozłacana. Czy w jezyku staropolskim funkcjonowało słowo pozłacona" ? Osobiscie obstawiam XIX wiek, a Wy ? Z jakiej okazji wybijano takie zetony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Może coś związane z iluminatami??? Ja obstawiał bym ok poł. XIX w. Spróbuj jeszcze odczytać sentencję... lub widoczne litery...To pozłacona to może świadczyć o polskiej produkcji. Trzeba by poszukać czy niemieccy iluminaci (sentencja po niemiecku) nie mieli filii" w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 16 Maj 2010 Autor Share Napisano 16 Maj 2010 Z trudem udało mi sie odczytac część wyrazu a calosc brzmi: Sie versch_ _ne_n Das Leben" lub Sie verschi _ne_n Das Leben" lub Sie verscho _ne_n Das Leben"dolna kreska odpowiada jednej literzeNic mi nie przychodzi do głowy , jaki to moze byc wyraz.:(PS. Na drugiej stronie widac oczywiscie atrybuty Minerwy (Ateny) : lira, egida, sowa , dodatkowo to po prawej to chyba luneta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 verschoenern das leben upiększajmy życie, ale czy wir czy sie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 16 Maj 2010 Autor Share Napisano 16 Maj 2010 Jak na złosc popsuł mi sie aparat.... Na 99% Sie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 24 Październik 2013 Autor Share Napisano 24 Październik 2013 Odświeżam identyfikację, może ktoś z czymś to skojarzy.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 25 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Będę się go pozbywał, więc ponownie odświeżam identyfikację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 25 Czerwiec 2015 Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Nie mam żadnego pomysłu, oprócz tego, że może to być medal przyznawany uczniom za osiągnięcia w nauce. Żeby cokolwiek powiedzieć POTRZEBNE są jego fotografie zrobione pod różnym kątem.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 26 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Hm... a co zmienią zdjęcia pod różnym kątem. To nie hologram przecie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 27 Czerwiec 2015 Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Zmienią to, że może uda sie odczytać napis...Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 28 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Napis nie jest w pełni odczytywalny. To co udało mi się ustalić, jest w wątku powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.