Skocz do zawartości

Judaica, srebro- mezuzah?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teoretycznie rosyjskie 84 i cecha 12 łutowa. Lata 20-40 XIX w.
Ale wygląda mi to na świeży wyrób, czyli podróbę. Trochę nie te kształty i rysunek przy puncy 84. Patyna na tym przedmiocie wygląda mi na syntetyczną. Nawet nie wątrobianą, a zwykłą na zimno.
No i oczywiście najważniejsze. Judaica, szczególnie w wyrobach srebrnych i z rosyjskimi cechami, to najczęściej i najchętniej podrabiane i postarzane przedmioty na giełdach staroci.
Napisano
Takie miałem przypuszczenia, przedmiot został zakupiony na allegro - od osoby sprzedającej niby starą biżuterię choć też mam co do niej pewne wątpliwości, mam jeszcze opinie od osoby z Wenecji specjalizującej się w srebrze ale bez osobistego zobaczenia przedmiotu nie jest wstanie na 100% stwierdzić ale wstępnie nie jest to autentyk. Czekam na jeszcze jedną opinię jak dostane napiszę coś więcej.
Pozdrowionka
Napisano
Jeszcze jedno. Gdyby to był wyrób, który ma c 150 lat, to po pierwsze drut w zawiasach byłby zakuty, a nie po chamsku zawinięty. Po drugie na zawieszce powinno być widać minimalne ślady użytkowania, wytarcia. Srebro jest dosyć miękkim metalem. I po trzecie najważniejsze. Nabicie tych dwóch typów punc na jednym przedmiocie spotyka się niezwykle rzadko. Ale takie zestawienie dokładnie tych dwóch cech to absurd.
Cecha 84 odpowiada próbie 875, czyli 87,5 % czystego srebra w stopie. A punca 12 to zawartość 12/16 łuta czystego srebra w stopie, czyli próba 750. Liczba 12 oznaczająca próbę wskazuje ilość łutów czystego kruszcu zawartego w grzywnie stopu.
Dlatego twierdzę, że to podróba !!!
Napisano

Fotka pochodzi z rosyjskiej książki
Указатель pyccкиx kлeйm нa изделиях из драгоценных металлoв XVII - XX вв."
Porównaj sobie cyfrę 4" jak powinna prawidłowo wyglądać.
Lipa na 100 %

Napisano
Traper ma rację czcionka w 84 moim zdaniem jest na 100% współczesna obejrzałem trochę punc i tylko w jednej widziałem podobną 4" zaznaczam podobną nie identyczną.

Moim zdaniem też jest to lipa, pewnie srebro ale cechowane"
współcześnie!

pozdro!
Napisano
Dzięki za pomoc, jesteście wielcy :-), inne opinie też potwierdzają Wasze i moje przypuszczenia, bazowałem dodatkowo na stronie
http://www.silvercollection.it/2russiansilverhallmark.html

i tam też nie znalazłem niczego podobnego, jestem po rozmowie ze osobą która to sprzedała i zwraca wszystkie koszty zakupu i przesyłek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie