bartek5 Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Witam,pocisk dostałem od kolegi,znalazł go gdzieś w stodole,ma 31cm wysokości i bodajże cal. 150mm. Waży 15-20kg.Podejrzewam że to pierwsza wojna.Od czego ten pocisk,jakie wojska go używały??Proszę o identyfikację.
GeneralRemek Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Wygląda na szklankę do szrapnela, tyle że bez pierścienia wiodącego.
Hebda Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 raczej GenaralRemek ma racje..stalowa łuska o takich wymiarach i ponad 15kg??właśnie.Zresztą myslę że bartek5 potrafi odróżnić łuske..Skorupa pocisku bez pierścienia jak nic.Jak w stodole trafiony to może chłop rozkuł pierścień na złom,spotykałem takie praktyki na poligonach,mosiądz w cenie:)
Kobieras39 Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 szrapnelowy kielich nic specjalnego;p na kredki i ołowki dobry;d na biurko;p lub na śrubokręty;p
bartek5 Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Witam,pocisk dostałem od kolegi,znalazł go gdzieś w stodole,ma 31cm wysokości i bodajże cal. 150mm. Waży 15-20kg.Podejrzewam że to pierwsza wojna.Od czego ten pocisk,jakie wojska go używały??Proszę o identyfikację.
Pytanie
bartek5
Witam,pocisk dostałem od kolegi,znalazł go gdzieś w stodole,ma 31cm wysokości i bodajże cal. 150mm. Waży 15-20kg.
Podejrzewam że to pierwsza wojna.Od czego ten pocisk,jakie wojska go używały??Proszę o identyfikację.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.