kurkow Posted May 5, 2010 Author Posted May 5, 2010 WitamZnajomy prosił o zidentyfikowanie tej rączki. On mówi, że to chyba jakiś tasak, ja mówię, że to bagnet m71. Z góry dziękiA i lojalnie informuję, że jest opcja, ze dany przedmiot wyląduje na pewnym serwisie aukcyjnym.
zukuri Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 I tasaki i bagnety miały swoje odpowiedniki w wersjach prywatno- pamiątkowej. Ta rękojeść z fotek ma więcej cech tasaka, niż bagnetu, więc ja bym powiedział, że to tasak w wersji paradnej (brak choćby imitacji sprężyny bagnetowego zatrzasku, brak w jelcu pierścienia a lufę" ). Broń nieregulaminowa ma tą właściwość, że każdy w niej może zobaczy to, co chce widzieć…:-)Pozdrawiam, Piotr.
kurkow Posted May 5, 2010 Author Posted May 5, 2010 Czy ostrze tasaka przeszłoby przez tę metalową część od pochwy? Nie wiem jak ów tasak wygląda, ale zazwyczaj ich ostrza są ciut spore. Ta pozostałość po pochwie jest trochę mała, więc chyba bardziej prawdopodobnym będzie, że jest to raczej bagnet, a nie tasak.
zukuri Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Nie wspominałem o prawdziwym" tasaku, lecz o tasaczku pamiątkowym. Ostrze pamiątkowego tasaczka zmieści się w okuciu jego pamiątkowej pochewki.Pozdrawiam, Piotr
kurkow Posted May 5, 2010 Author Posted May 5, 2010 WitamZnajomy prosił o zidentyfikowanie tej rączki. On mówi, że to chyba jakiś tasak, ja mówię, że to bagnet m71. Z góry dziękiA i lojalnie informuję, że jest opcja, ze dany przedmiot wyląduje na pewnym serwisie aukcyjnym.
torba5 Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Tak M 71 tylko w wersji paradnej ,wyjściowej brak możliwości zapięcia na karabinpozdrawiam
por.pil.020 Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Owszem, można pomylić z pruskim tasakiem piechoty, ale tu mamy rekojesc od M71 w wersji paradnej, tak wygladał w czasach swojej świetności :)http://s51.photobucket.com/albums/f387/rusera/Deutsche%20Faschinenmesser%20sammlung/?action=view¤t=050807057.jpg
Question
kurkow
Witam
Znajomy prosił o zidentyfikowanie tej rączki. On mówi, że to chyba jakiś tasak, ja mówię, że to bagnet m71.
Z góry dzięki
A i lojalnie informuję, że jest opcja, ze dany przedmiot wyląduje na pewnym serwisie aukcyjnym.
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.