SSzuder Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Witam wszystkich serdecznie!Poszukuję wszelakich informacji na temat radzieckich skrzyń amunicyjnych z okresu II wojny światowej (na amunicję wszelaką, od 7,62x25, przez 7,62x54R - szczególnie tą, po 45mm oraz moździerzową 82mm). Interesują mnie wszystkie skrzynki, drewniane, metalowe, 'konserwy' cynkowe, do karabinów maszynowych itp. Do tego (jeśli takowe istniały), skrzynie na granaty.Każda informacja na wagę złota: zdjęcia, wymiary, opisy, rysunki, wzory napisów.Pozdrawiam!SzuderP.S. Dysponuje ktoś jakąś instrukcją bądź zdjęciami z okresu wojny z użycia ładownic brezentowych na magazynki do DP? Czy jest to twór powojenny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Znalazłem taki rysunek w jednym z czasopism. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 c.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 I jeszcze takie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 Super, dzięki!Były w tym czasopiśmie może jeszcze jakieś informacje?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 Artykuł pana Leszka Erenfeichta w Archeologii Wojskowej nr.4 dotyczy w zasadzie tylko amunicji 7,62 x 25 Tokariewa.Na temat opakowań poza tym nic nie ma oprócz może jeszcze zdjęcia skrzynki i konserwy oraz paczek kartonowych ale to już polskich i zdjęcie z poradzieckiego pobojowiska. Wyłaniające się z ziemi zastępcze opakowanie kartonowe z kilkuset sztukami nabojów tokariewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 Artykuł pana Leszka Erenfeichta w Archeologii Wojskowej nr.4 dotyczy w zasadzie tylko amunicji 7,62 x 25 Tokariewa.Na temat opakowań poza tym nic nie ma oprócz może jeszcze zdjęcia skrzynki i konserwy oraz paczek kartonowych ale to już polskich i zdjęcie z poradzieckiego pobojowiska. Wyłaniające się z ziemi zastępcze opakowanie kartonowe z kilkuset sztukami nabojów tokariewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 Mam gdzieś drewnianą, ładnie opisaną, na moździerzówki 82 mm z 1944 r. - poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 Dzięki serdeczne!bjar_1, będę wdzięczny :)Poszukuję też informacji o drewnianych radzieckich skrzyniach na amunicję 45mm.Znalazłem zdjęcia i wymiary metalowej, a o drewnianych ni słowa. A zdjęcie pokazuje, że coś takiego istniało...http://www.o5m6.de/45mm%20AT%20Gun%20M1937_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 http://www.o5m6.de/45mm_AT_gun.htmlJakby poprzednie zdjęcie nie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 Ja też coś mam. Ale dam dopiero jak wrócę do polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 7 Maj 2010 Share Napisano 7 Maj 2010 Polecam:7,62, 12,7 i 14,5 mm NABOJE DO BRONI STRZELECKIEJInstrukcja o przeznaczeniu i znakowaniu nabojów.Wojskowy Instytut Naukowo-Wydawniczy 1946. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 7 Maj 2010 Share Napisano 7 Maj 2010 SSzuder a czy interesują Cię skrzynie niemieckie do radzieckiej amunicji? Mam skrzynie z napisem.Mun 12 cm Gr.W.4212cm Gr.W 387(r)-russ.38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 7 Maj 2010 Autor Share Napisano 7 Maj 2010 swojak, będę wdzięczny :)rwd - dzięki za namiary, nie wiedziałem, że taka pozycja istnieje. Poszukam gdzie się tylko da.Nadwojciech - jak najbardziej! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 7 Maj 2010 Share Napisano 7 Maj 2010 Ok jak zajadę do rodziców to jej zrobię sesje bo u siebie niestety nie mam miejsca na duże klamoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 7 Maj 2010 Autor Share Napisano 7 Maj 2010 Czekam z niecierpliwością :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 8 Maj 2010 Share Napisano 8 Maj 2010 Możesz zerknąć na Werhmacht.kisten.free.fr tam jest kilka niemieckich do radzieckiej amunicji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Maj 2010 Share Napisano 9 Maj 2010 Mam taką.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Maj 2010 Share Napisano 9 Maj 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Maj 2010 Share Napisano 9 Maj 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Maj 2010 Share Napisano 9 Maj 2010 Trochę namieszałem,amunicja w tej skrzyni była niemiecka jednak Rosjanie z powodzeniem używali jej do swoich 120tek.Nieraz ten fakt spotyka się w literaturze.Ale może Ci się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 10 Maj 2010 Autor Share Napisano 10 Maj 2010 Dzięki, cudny fant!Jest szansa na dostanie wymiarów? Długość, szerokość, wysokość, grubość dechy - będę dozgonnie wdzięczny! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 77x32,5x16 decha 1,5 Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 10 Maj 2010 Autor Share Napisano 10 Maj 2010 Kłaniam się i dziękuję! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.